Obama félidőben: jó eséllyel duplázhat 2012-ben

2011. február 01., kedd, 08:00 • Utolsó frissítés: 2011. február 03., csütörtök, 10:26
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Az amerikai elnök a 2011. január 25-én tartott országértékelő beszédében az amerikai oktatás és innováció fellendítése mellett tört lándzsát, illetve célul tűzte ki, hogy az USA költségvetése fenntarthatóbbá, infrastruktúrája pedig korszerűbbé váljon. Az elnök évértékelő beszédét Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója elemezte.

Magyarics szerint az amerikai elnökkel kapcsolatban visszatérő kritika az emelkedett, esetenként kioktató stílus. A szakember rámutatott, hogy annak ellenére, hogy a politikust jó szónoknak tartják, nem mindig képes rá, hogy mondanivalója lényegét megértesse az állampolgárokkal.

„Ebből a szempontból volt fontos üzenet a jövő megnyerése, amely arra utal, hogy az USA kormányának komoly szerepe van a jövő alakításában” – fejtette ki Magyarics Tamás. „Ez – vagyis a kormány prominens szerepe – hagyományos demokrata üzenet Theodore Roosevelt óta. Obama is ezt szeretné érzékeltetni, hogy bizonyos területek kormányzati támogatása nélkül az Egyesült Államok nem maradhat versenytársa az olyan országoknak, mint Kína vagy Dél-Korea.”

Innováció, oktatás, infrastruktúra

Az amerikai elnök a State of the Union beszédben három tényezőt említett, amelyek a „jövő megnyerését” szavatolhatják: az innováció, az oktatás és az infrastruktúra fejlesztését.

„Az elnök kényelmes határidőt szabott, amikor azt mondta, hogy 2035-re az USA energiaellátásának 80 százaléka tiszta forrásból kell, hogy származzon” – magyarázta a szakértő. „Emellett felvetette a – jellemzően a republikánusok érdekeltségei közé tartozó – olajvállalatok adókedvezményeinek megszüntetését, az így felszabaduló forrásokkal pedig a zöld energiával összefüggő projekteket támogatná.”

Obama igyekezett kerülni a kényes témákat

Obama igyekezett kerülni a kényes témákat

Fotó:

Magyarics szerint a beszéd témái közül főként az oktatás lehet az a terület, ahol a két párt közötti egyetértés kialakulhat. Obama az elődje, George W. Bush által bevezetett (és egyébként a demokraták által is támogatott) No Child Left Behind program helyett a Race to the Top elnevezésű kezdeményezést javasolta, amelynek célja az amerikai oktatás – főként a középiskolák – színvonalának emelése. A jelenlegi statisztikák szerint ugyanis a középiskolás korúaknak csupán 75 százaléka fejezi be gimnáziumi tanulmányait, ráadásul rendkívüli lemaradás tapasztalható a természettudományos tárgyakat illetően.

„Obama igyekezett kerülni az érzékeny témákat, ezért fordulhatott elő, hogy a bevándorlók kérdése is csak az oktatás kontextusában került elő a beszéd során” – tette hozzá Magyarics. „Az elnök ugyanis értelmetlennek nevezte, hogy az illegális bevándorlók gyermekei az amerikai iskolákban, egyetemeken szerzett tudással végül visszatérnek szülőhazájukba, ezáltal pedig az USA konkurenciáját erősítik. Obama szerint hatékonyabb lenne, ha az így felkészített, kiképzett diákok szaktudását az USA saját hasznára fordítaná. A bevándorlás témája egyébként rendkívül érzékeny téma, amelyre szinte nincs is jó megoldás. Obamának – ha be akarja váltani a bevándorlással kapcsolatos választási ígéreteit – nagyon óvatosan kell kezelnie ezt a kérdést, mivel azt kockáztatja, hogy a 2012-es újabb megméretés előtt elidegeníti latinajkú szavazóit, vagy a fehér lakosság egy részét.”

Az elnöki beszédben felvázolt harmadik fő program az USA fizikai és a virtuális infrastruktúrájának jelentős átalakítása volt. Itt visszaköszöntek a korábban már említett számok, Obama ugyanis azt ígérte, 2035-re az Egyesült Államok lakosságának 80 százaléka hozzáfér majd valamilyen nagysebességű vasúthoz, Magyarics szerint azonban ezen a területen is lehet számítani a Fehér Ház és az egyes államok közti ellentétekre. Mint említette, a közlekedés ezen formáját főként az amerikai középnyugaton és Kaliforniában támogatják, míg például Florida vezetése nemrégiben visszautasított egy kétmilliárd dolláros szövetségi felajánlást, amelynek célja egy gyorsvasút kiépítése lett volna.

Barack Obama és Timothy Geithner pénzügyminiszter – valós megoldások helyett placebo

Barack Obama és Timothy Geithner pénzügyminiszter – valós megoldások helyett placebo

Fotó:

„Az elnök másik, infrastruktúrához kapcsolódó fontos bejelentése az volt, hogy öt éven belül az amerikaiak 98 százalékának lesz hozzáférése szélessávú, vezeték nélküli internethez” – tette hozzá Magyarics. „Ez azonban nem jelent sokat, hiszen az internet-hozzáférés nem minden esetben tudja elmélyíteni az emberek tudását. Sokkal lényegesebb az a tény, hogy amikor a demokraták fejlesztésről beszélnek, akkor gyakorlatilag kiadásról van szó. Az azonban kimaradt a beszédből, hogy mindezeket a nagyívű terveket miből fogják fedezni.” Az USA pénzügyi helyzetének jelenleg meghatározó eleme az ikerdeficit, amely jelenleg mintegy 70 százalék a GDP-hez viszonyítva. Ez azonban még kezelhetőnek tekinthető, Európában előfordul 100-120 százalékos deficittel gazdálkodó ország is.

Pénzügyi megoldások és 2012-es esélyek » « vissza az első oldalra


Obama félidőben: jó eséllyel duplázhat 2012-ben
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X