szerző:
MTI

Karl-Theodor zu Guttenberget azzal vádolták meg, hogy doktori dolgozatát részben más szerzőktől "koppintotta".

A német védelmi miniszter pénteken délben bejelentette, hogy átmenetileg lemond doktori címének használatáról, és ehhez mindaddig tartani fogja magát, amíg tisztázódik az ellene felhozott vád, miszerint doktori dolgozatát részben más szerzőktől "koppintotta". Leszögezte viszont, hogy az ügy miatt nem hajlandó lemondani posztjáról.

Karl-Theodor zu Guttenberg nyomatékosan visszautasította azokat az állításokat, hogy disszertációjának egyes fejezeteit más írásművekből emelte volna át. Elismerte, hogy a dolgozata "kétségkívül tartalmaz hibákat", amivel nyilván a felhasznált forrásművek korrekt megjelölésének részleges hiányára utalt.

A váratlanul összehívott sajtótájékoztatóra a védelmi minisztérium épületében került sor, egyidejűleg a szokásos péntek déli kormányszóvivői sajtóértekezlettel, ami felháborodást váltott ki berlini tudósítók körében. Amikor híre ment zu Guttenberg tájékoztatójának, félbe kellett szakítani a kormányszóvivő sajtóértekezletét, mert szinte mindenki át akart szaladni a viszonylag közel fekvő védelmi minisztériumba. Az ottani tájékoztató azonban aligha elégítette ki a tudósítókat, mert a miniszter csak saját nyilatkozatát olvasta fel, kérdésekre nem adott lehetőséget.

Az ARD televízió pénteki értesülése szerint Karl-Theodor zu Guttenbergre a kormánypártok (CDU és CSU) részéről is egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba. A miniszter korábban beérte azzal, hogy zavarosnak minősítette a dolgozatára vonatkozó plágiumvádakat, majd szerdán este elrepült Afganisztánba, hogy fölkeresse az ott szolgáló német egységeket.

Csütörtök estére tervezett fellépését egy Szász-Anhalt tartományi választási gyűlésen az utolsó pillanatban lemondta, arra hivatkozva, hogy személye pillanatnyilag "nélkülözhetetlen" a fővárosban. Tv-adók beszámolója szerint Angela Merkel kancellár késő este magához rendelte a CSU-párti minisztert, és hosszas eszmecserét folytatott vele a kancellári hivatalban. A ZDF televízió értesülése szerint a kormányfő támogatást ígért zu Guttenbergnek, azzal a feltétellel, ha az záros határidőn belül nyilatkozatot tesz a plágiumváddal kapcsolatban.

A bayreuthi egyetem rektora előzőleg értésre adta: vizsgálatot indítottak az állítólagos plágium ügyében, egyúttal elvárják zu Guttenbergtől, hogy két héten belül foglaljon állást a kérdésben.

Az interneten újabb és újabb adalékok látnak napvilágot a miniszter disszertációjának forrásait illetően. Péntek délelőtti állás szerint buzgó kutatók már több mint harminc olyan részletre bukkantak a 450 oldalas műben, amely szó szerint egyezik más, korábban publikált dolgozatok, elemzések, beszédek fejezeteivel. Blogbejegyzések szerzői a minisztert már egyszerűen csak Karl-Theodor zu Googleberg néven emlegetik, a keresőprogramot pedig Gutten Plag Wiki névre keresztelték el. A würzburgi ügyészség vizsgálatot indított a miniszter ellen a szezői jog megsértésének gyanúja miatt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!