szerző:
MTI

Egész éjszaka tartó kulturális programmal ünnepli egységének százötvenedik évfordulóját Olaszország. 1861. március 17-én Torinóban kiáltották ki Itália királyává II. Viktor Emánuelt.

Zöld-fehér-piros színben pompáznak az olasz városok: az Itália egységesítését elindító piemonti királyság egykori fővárosában, Torinóban nemzeti színű zászló lobog minden ablakban. Az 1870-ben bevett Rómában a városközpont öltözött trikolorba. A presszókban zöld-fehér-piros színű lett a kávéhoz adott cukroszacskó is.      

Az ünneplés szerda éjszaka kezdődik: Rómában éjjel kettőig nyitva tartanak a múzeumok, a fényárban úszó régészeti területek, templomok, minisztériumok, a parlament épülete és a jegybank is. A belépés ingyenes lesz. Az olasz egység évfordulóját Rómában száz program ünnepli közöttük tucatnyi szabadtéri koncert. Az éjszakai nyitva tartáshoz csatlakoztak az üzletek és a vendéglátóhelyek is - az ünneplést egyedül a zuhogó eső ronthatja el.     A köztársasági elnöki palota előtti térről - a Quirinale-dombon - a RAI közszolgálati televízió egyenesben sugározza ünnepi műsorát.

Éjszaka avatják fel a Termini-pályaudvarnál az olasz nemzeti zászlónak dedikált emlékművet. Csütörtök délben Olaszország százötven vasútállomásán egyszerre csendül fel az olasz himnusz. A nemzeti ünnepen az olasz vasutakon hatvan százalékos kedvezményt vezettek be. A péntekkel és a hétvégével összekötött négynapos munkaszünetre négymillió olasz vett ki szabadságot.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!