szerző:
MTI

A legmagasabb szintű fogadtatást emelte ki kétnapos berlini látogatását összegezve Schmitt Pál. A köztársasági elnök a magyar sajtó képviselői előtt tartott csütörtöki tájékoztatójában utalt arra, hogy vendéglátója, Christian Wulff német államfő mellett találkozott Angela Merkel kancellárral és Norbert Lammerttel, a Bundestag elnökével is. Schmitt Pál kiemelte azt is, hogy látogatása során a Daimler cég kezdeményezésére vezető német üzletemberekkel is eszmecserét folytatott.

Az államfő úgy értékelte, hogy mindenütt rendkívül komoly odafigyelést tapasztalt. Annak a reménynek adott hangot, hogy megfelelő válaszokat adott mindazokra a kérdésekre, amelyek Magyarország kapcsán ma a német politikai és gazdasági vezetőket foglalkoztatják. Christian Wulff államfőt, Angela Merkel kancellárt és Norbert Lammert parlamenti elnököt Schmitt Pál a tárgyalások során mindenekelőtt a magyar belpolitikai helyzetről, az alkotmányozás folyamatáról és a magyar uniós elnökségi törekvésekről, a gazdasági élet szereplőit pedig a magyar gazdaság strukturális reformját célzó intézkedésekről tájékoztatta. Az elhangzottak kapcsán úgy értékelte, hogy a magyarországi német beruházók nem gyors sikerre, a befektetések mielőbbi megtérülésére, hanem hosszú távú együttműködésre, illetve jelenlétre törekednek. Az Audi, a Daimler és az Opel beruházásaira utalva úgy összegezte, hogy mindez a Magyarország iránti erős bizalom jele. "A magyarok állják a szavukat" - idézte gazdasági tárgyalópartnereit az államfő.

Schmitt Pál ismét utalt arra, hogy a válságadó több tárgyalásán is napirendre került. "Igyekeztem megnyugtatni partnereimet, hogy átmeneti intézkedésekről van szó, amelyek nem diszkriminatívak, hiszen magyar vállalatokat is érintenek" - jelentette ki.

Az államfővel, a kancellárral és a Bundestag elnökével lezajlott találkozójára utalva Schmitt Pál az MTI-nek azt emelte ki:  mindkét fél egyaránt hangoztatta azt, hogy fontos, megbízható, történelmi partnerekről van szó. Az elnök külön hangsúlyozta, hogy a bizalmat és a szolidaritást mindkét részről rendkívül fontosnak nevezték. Kiemelte azt is, hogy német részről támogatással fogadták a magyar uniós elnökségi törekvéseket, utalva a többi között a Duna-stratégiára, az energiapolitikára és a roma lakosság integrációjára.

Schmitt Pál az MTI-nek elmondta azt is, hogy tárgyalópartnerei megértéssel fogadták a magyar belpolitikai helyzettel kapcsolatos tájékoztatóját. "Jó néven vették, hogy Magyarországon Európa-konform alkotmány készül, és azt is, hogy részletesen vizsgáltuk a német alkotmány egyes elemeit is" - fűzte hozzá a köztársasági elnök, utalva a német alkotmányban is szereplő "adósságfékre". "Tudomásul vették, hogy Magyarországon széles körű konzultáció előzi meg az új alkotmány előkészítését" - jelentette ki az államfő, aki tájékoztatott arról, hogy a Humboldt egyetemen - a rektor kérésére - az alaptörvény aláírása után arról kerekasztal-konferenciát rendeznek. "Mindenütt támogatóan fogadták, hogy az európai alapjogi charta, amely elsősorban a kisebbségi, illetve az alapvető emberi jogokat kezeli, az új alaptörvénybe beemelésre kerül" - összegezte legmagasabb szintű berlini tárgyalásait Schmitt Pál.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Gazdasági vezetőkkel és a Bundestag elnökével találkozik Schmitt Pál

A kétnapos munkalátogatáson a német fővárosban tartózkodó magyar államfő elmondta: a kecskeméti Mercedes-beruházást elhatározó Daimler cég által kezdeményezett eszmecserén a bizalom további erősítése mellett meg akarja köszönni a német cégeknek, hogy csaknem 800 millió eurót ruháznak be Magyarországon és bővítették gazdasági jelenlétüket.

MTI Itthon

Schmitt Pál: nincs alkotmányozási kényszer

Március 15-e volt régen is az az ünnep, ami a magyar emberek szívét megérintette - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök kedden, a Duna Televízió Reggel a Dunán című ünnepi műsorában.

Révész Béla Vélemény

Újabb kérdőjelek Schmitt Pál életrajzában

Schmitt Pál életrajzában nem szerepel az a több mint egy évre tehető, 1980-81-es időszak, amikor már megvált az Astoriától, de még nem ült át a Népstadion és Intézményei főigazgatói székébe. Fenyvesy Csaba, a háromszoros olimpiai bajnok csapattárs ekkoriban, Schmitt révén, ismerkedett meg Csima Ferenccel, a Fórum Szálló Szervező Iroda műszaki igazgatójával. Csima ellen „Angyal” fedőnéven akkor már egy éve nyomozás folyt. Az 1982-es perben „vesztegetés és devizabűncselekmény elkövetése” miatt Csimát 5 és fél éves szabadságvesztésre ítélték, Fenyvesy felfüggesztettet kapott, Schmitt kihallgatásának nincs nyoma.