szerző:

A legmagasabb szintű fogadtatást emelte ki kétnapos berlini látogatását összegezve Schmitt Pál. A köztársasági elnök a magyar sajtó képviselői előtt tartott csütörtöki tájékoztatójában utalt arra, hogy vendéglátója, Christian Wulff német államfő mellett találkozott Angela Merkel kancellárral és Norbert Lammerttel, a Bundestag elnökével is. Schmitt Pál kiemelte azt is, hogy látogatása során a Daimler cég kezdeményezésére vezető német üzletemberekkel is eszmecserét folytatott.

Az államfő úgy értékelte, hogy mindenütt rendkívül komoly odafigyelést tapasztalt. Annak a reménynek adott hangot, hogy megfelelő válaszokat adott mindazokra a kérdésekre, amelyek Magyarország kapcsán ma a német politikai és gazdasági vezetőket foglalkoztatják. Christian Wulff államfőt, Angela Merkel kancellárt és Norbert Lammert parlamenti elnököt Schmitt Pál a tárgyalások során mindenekelőtt a magyar belpolitikai helyzetről, az alkotmányozás folyamatáról és a magyar uniós elnökségi törekvésekről, a gazdasági élet szereplőit pedig a magyar gazdaság strukturális reformját célzó intézkedésekről tájékoztatta. Az elhangzottak kapcsán úgy értékelte, hogy a magyarországi német beruházók nem gyors sikerre, a befektetések mielőbbi megtérülésére, hanem hosszú távú együttműködésre, illetve jelenlétre törekednek. Az Audi, a Daimler és az Opel beruházásaira utalva úgy összegezte, hogy mindez a Magyarország iránti erős bizalom jele. "A magyarok állják a szavukat" - idézte gazdasági tárgyalópartnereit az államfő.

Schmitt Pál ismét utalt arra, hogy a válságadó több tárgyalásán is napirendre került. "Igyekeztem megnyugtatni partnereimet, hogy átmeneti intézkedésekről van szó, amelyek nem diszkriminatívak, hiszen magyar vállalatokat is érintenek" - jelentette ki.

Az államfővel, a kancellárral és a Bundestag elnökével lezajlott találkozójára utalva Schmitt Pál az MTI-nek azt emelte ki:  mindkét fél egyaránt hangoztatta azt, hogy fontos, megbízható, történelmi partnerekről van szó. Az elnök külön hangsúlyozta, hogy a bizalmat és a szolidaritást mindkét részről rendkívül fontosnak nevezték. Kiemelte azt is, hogy német részről támogatással fogadták a magyar uniós elnökségi törekvéseket, utalva a többi között a Duna-stratégiára, az energiapolitikára és a roma lakosság integrációjára.

Schmitt Pál az MTI-nek elmondta azt is, hogy tárgyalópartnerei megértéssel fogadták a magyar belpolitikai helyzettel kapcsolatos tájékoztatóját. "Jó néven vették, hogy Magyarországon Európa-konform alkotmány készül, és azt is, hogy részletesen vizsgáltuk a német alkotmány egyes elemeit is" - fűzte hozzá a köztársasági elnök, utalva a német alkotmányban is szereplő "adósságfékre". "Tudomásul vették, hogy Magyarországon széles körű konzultáció előzi meg az új alkotmány előkészítését" - jelentette ki az államfő, aki tájékoztatott arról, hogy a Humboldt egyetemen - a rektor kérésére - az alaptörvény aláírása után arról kerekasztal-konferenciát rendeznek. "Mindenütt támogatóan fogadták, hogy az európai alapjogi charta, amely elsősorban a kisebbségi, illetve az alapvető emberi jogokat kezeli, az új alaptörvénybe beemelésre kerül" - összegezte legmagasabb szintű berlini tárgyalásait Schmitt Pál.