szerző:
MTI

Kairóban a szombat hajnali órákban a katonaság megrohamozta a városközpontban lévő Tahrír-teret, hogy szétszórja az ott összegyűlt, gyorsabb demokratikus változást követelő tüntetőket, s őrizetbe vegye a hozzájuk csatlakozott katonákat.

Mintegy háromszáz katona támadt hajnali három órakor a kairói tüntetések központjává vált téren létesült ideiglenes sátortáborra, s a levegőbe tüzelő gépfegyverek ropogása mellett gumibottal verte az útjába kerülőket. Többeket elvonszoltak és katonai teherautóra raktak, miközben a tér közepén a tiltakozók körbevették, s testükkel védelmezték a hozzájuk csatlakozott katonákat. Sokan a tér körüli mecsetekben kerestek menedéket. A katonák a támadás kezdete után mintegy három órával visszavonultak, s a teret újból elfoglalták a tüntetők.

Pénteken Kairóban százezren követelték Hoszni Mubarak megbuktatott elnök felelősségre vonását, s a megmozduláson sűrűn hangzottak el az országot irányító katonai testületet, a Fegyveres Erők Legfelső Tanácsát és annak elnökét, Huszein Tantavit hevesen bíráló jelszavak. A tüntetéshez a hadsereg több tisztje is csatlakozott, s voltak, akik rögtönzött beszédben korrupcióval vádolták a katonai tanácsot.

A katonatisztek a megmozdulás után is a tiltakozókkal maradtak, s a szombat hajnali roham előtt a katonai rendőrség többször is megpróbálta őrizetbe venni őket, de a Tahrír-téren lévők ezt nem engedték.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Egyiptomban szeptemberben tartják a választásokat

Szeptemberben tartják meg Egyiptomban a Hoszni Mubarak elnök bukását követő első parlamenti választásokat, de az elnökválasztás pontos időpontját még nem jelölték ki - jelentette be hétfőn az országot átmenetileg irányító katonai tanács.

HVG Hét nap

Új kormány Kairóban

Egyiptom katonai vezetése a múlt héten Esszam Saraf személyében új átmeneti kormányfőt nevezett ki, aki – engedve a...

MTI Világ

Több száz műkincs tűnt el Egyiptomból

A politikai tiltakozásokat és lázadásokat kísérő fosztogatások során mintegy nyolcszáz felbecsülhetetlen értékű műkincsnek veszett nyoma Egyiptomban.