szerző:
MTI

Kairóban a szombat hajnali órákban a katonaság megrohamozta a városközpontban lévő Tahrír-teret, hogy szétszórja az ott összegyűlt, gyorsabb demokratikus változást követelő tüntetőket, s őrizetbe vegye a hozzájuk csatlakozott katonákat.

Mintegy háromszáz katona támadt hajnali három órakor a kairói tüntetések központjává vált téren létesült ideiglenes sátortáborra, s a levegőbe tüzelő gépfegyverek ropogása mellett gumibottal verte az útjába kerülőket. Többeket elvonszoltak és katonai teherautóra raktak, miközben a tér közepén a tiltakozók körbevették, s testükkel védelmezték a hozzájuk csatlakozott katonákat. Sokan a tér körüli mecsetekben kerestek menedéket. A katonák a támadás kezdete után mintegy három órával visszavonultak, s a teret újból elfoglalták a tüntetők.

Pénteken Kairóban százezren követelték Hoszni Mubarak megbuktatott elnök felelősségre vonását, s a megmozduláson sűrűn hangzottak el az országot irányító katonai testületet, a Fegyveres Erők Legfelső Tanácsát és annak elnökét, Huszein Tantavit hevesen bíráló jelszavak. A tüntetéshez a hadsereg több tisztje is csatlakozott, s voltak, akik rögtönzött beszédben korrupcióval vádolták a katonai tanácsot.

A katonatisztek a megmozdulás után is a tiltakozókkal maradtak, s a szombat hajnali roham előtt a katonai rendőrség többször is megpróbálta őrizetbe venni őket, de a Tahrír-téren lévők ezt nem engedték.

MTI Világ

Egyiptomban szeptemberben tartják a választásokat

Szeptemberben tartják meg Egyiptomban a Hoszni Mubarak elnök bukását követő első parlamenti választásokat, de az elnökválasztás pontos időpontját még nem jelölték ki - jelentette be hétfőn az országot átmenetileg irányító katonai tanács.

HVG Hét nap

Új kormány Kairóban

Egyiptom katonai vezetése a múlt héten Esszam Saraf személyében új átmeneti kormányfőt nevezett ki, aki – engedve a...

MTI Világ

Több száz műkincs tűnt el Egyiptomból

A politikai tiltakozásokat és lázadásokat kísérő fosztogatások során mintegy nyolcszáz felbecsülhetetlen értékű műkincsnek veszett nyoma Egyiptomban.