szerző:
MTI

Két ember meghalt Tibetben, amikor a kínai rendőrség megostromolt egy buddhista kolostort az autonóm tartomány nyugtalan nyugati térségében - közölte szombaton egy emberi jogi szervezet.

Az amerikai székhelyű Nemzetközi Kampány Tibetért jelentése szerint a több éve tartó feszültség és erőszak egyik legsúlyosabb incidense történt csütörtök éjjel, amikor a Kirti kolostort és annak 2500 lakóját blokád alatt tartó kínai rendőrség megrohamozta az épületeket. A jelentés szerint a rendőrök 300 szerzetest ismeretlen helyre hurcoltak, és két falusi lakost, akik megpróbálták ezt megakadályozni, megöltek.

A Kirti kolostor körül 2008 óta tartó feszültség a múlt hónapban rosszabbodott, amikor egy 16 éves szerzetes felgyújtotta magát, tiltakozásul a tibeti buddhisták felett gyakorolt kínai kormányellenőrzés ellen. A tibeti buddhisták a száműzetésben élő dalai lámát ismerik el törvényes vezetőjüknek.

MTI Világ

Erős földrengés rázta meg a Salamon-szigeteket

Nagy erejű, 6,9 -es fokozatú földrengés történt szombaton, közép-európai idő szerint reggel hat órakor a Csendes-óceán délnyugati részén fekvő Salamon-szigetek térségében - közölte az Amerikai Geofizikai Intézet hozzátéve, hogy nem áll fenn szökőár veszélye, és károkról sem érkezett jelentés.