szerző:
MTI

Két ember meghalt Tibetben, amikor a kínai rendőrség megostromolt egy buddhista kolostort az autonóm tartomány nyugtalan nyugati térségében - közölte szombaton egy emberi jogi szervezet.

Az amerikai székhelyű Nemzetközi Kampány Tibetért jelentése szerint a több éve tartó feszültség és erőszak egyik legsúlyosabb incidense történt csütörtök éjjel, amikor a Kirti kolostort és annak 2500 lakóját blokád alatt tartó kínai rendőrség megrohamozta az épületeket. A jelentés szerint a rendőrök 300 szerzetest ismeretlen helyre hurcoltak, és két falusi lakost, akik megpróbálták ezt megakadályozni, megöltek.

A Kirti kolostor körül 2008 óta tartó feszültség a múlt hónapban rosszabbodott, amikor egy 16 éves szerzetes felgyújtotta magát, tiltakozásul a tibeti buddhisták felett gyakorolt kínai kormányellenőrzés ellen. A tibeti buddhisták a száműzetésben élő dalai lámát ismerik el törvényes vezetőjüknek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Erős földrengés rázta meg a Salamon-szigeteket

Nagy erejű, 6,9 -es fokozatú földrengés történt szombaton, közép-európai idő szerint reggel hat órakor a Csendes-óceán délnyugati részén fekvő Salamon-szigetek térségében - közölte az Amerikai Geofizikai Intézet hozzátéve, hogy nem áll fenn szökőár veszélye, és károkról sem érkezett jelentés.