szerző:
MTI

A jemeni biztonsági erők és a hadsereg alakulatai éles lőszerrel és könnygázzal próbáltak szétoszlatni egy hatalmas, százezres tüntetést szerdán az ország fővárosában, Szanaában. Egészségügyi források szerint az akció nyomán legalább kilencen meghaltak, százan pedig megsebesültek, s ez utóbbiak közül tíznek súlyos az állapota.

A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) béketerve alapján Ali Abdullah Száleh jemeni elnöknek ugyan távoznia kellene posztjáról, de mentesülne a felelősségre vonás alól.

Jemenben január vége óta példátlan tömegtüntetéseken követelik az országát 32 éve irányító Száleh elnök azonnali távozását. S miközben a parlamenti ellenzék hajlandó a béketerv elfogadására, az utcákon tüntetők ragaszkodnának Száleh bíróság elé állításához. Az ország második legnagyobb városában, Taizzban is tízezrek tüntettek szerdán a GCC béketerve ellen. A fontosabb jemeni településeken pedig polgári engedetlenségi kampány kezdődött az elnök távozását követelve: bezártak a boltok és az iskolák, akadozott a hivatalok működése. Az aktivisták szerint minden héten kétszer tartanak majd ilyen akciókat, egészen addig, míg Száleh meg nem válik posztjától.

A jemeni elnök - miközben a parlamenti ellenzékhez hasonlóan már beleegyezett a GCC béketervének aláírásába - szerdán ismét a választások fontosságát hangsúlyozta, ezzel kételyeket támasztva valódi szándékait illetően. "Az államcsínyek időszaka lejárt, s a hatalom békés átadása kizárólag a választások révén lehetséges" - mondta saját pártja parlamenti frakciójának tagjait fogadva. A GCC béketerve értelmében ugyanakkor Szálehnek az ellenzékkel kötendő megállapodás aláírása után egy hónappal át kell adnia hatalmi jogköreit alelnökének, cserében családjával és közeli munkatársaival együtt mentesülne a felelősségre vonás alól. Nemzeti egységkormány alakulna, majd két hónapon belül új elnökválasztást tartanának. Száleh mandátuma egyébként csak 2013-ban járna le.

Az Öböl menti Együttműködési Tanács külügyminiszterei vasárnap a szaúd-arábiai Rijádban megbeszélést tartanak, s a jemeni kormányzat, illetve az ellenzék ekkor írhatja alá a megállapodást - közölte a GCC egyik illetékese.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!