szerző:
MTI

A líbiai felkelők vezetője szerdán közölte, hogy lejárt annak az ultimátumnak a határideje, amelyet az általa irányított Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) adott Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek.

A felkelők azt ajánlották Kadhafinak, ha távozik a hatalomból, nemzetközi felügyelet alatt továbbra is Líbiában élhet.

Musztafa Abdul-Dzsalíl Bengáziban, a felkelők központjában nyilatkozva azt hangoztatta, hogy javaslatuk érvényét vesztette. Hozzátette, hogy kezdeményezésüket egy hónappal ezelőtt terjesztették elő Abdul al-Hatíb, az ENSZ főtitkárának különmegbízottja közvetítésével. Kikötötték ugyanakkor, hogy annak elfogadásához két hetes határidőt szabnak. Ez a két hét már lejárt, és érvényét vesztette az ajánlat - mondta Dzsalíl.

A világszervezet képviselője Bengáziban és a líbiai fővárosban, Tripoliban folytatott megbeszélést a háború tárgyalások útján történő befejezéséről. A harcok a NATO légicsapásai ellenére már négy hónapja tartanak.

©

Hatíb nem részletezte közvetítési tervét, de egy diplomata elmondása szerint abban a tűzszünet bejelentéséről és egy olyan közös kormány felállításáról lenne szó, amelyben Kadhafi nem kapna helyet.

Dzsalíl most nevetségesnek nevezte a közös kormány megteremtésének gondolatát, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Egy felkelők soraiból származó forrás szerint Hatíb öttagú közös kormányzó tanácsot kezdeményezett, amelyben két kadhafista és két felkelő kapna szerepet. Arra ugyanakkor nem volt javaslata, hogy ki legyen az elnöke a tanácsnak, és ki vezesse az országot.

A forrás szerint az indítvány csak súlyosbította a polgárháborús helyzetet, s a felkelők immáron úgy vélik, csupán a katonai megoldás teheti lehetővé, hogy véget vessenek Kadhafi 41 éves uralmának.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!