Egyszerűbbé tennék az átjárást Kalinyingrád és Lengyelország között

2011. július 29., péntek, 20:36 • Utolsó frissítés: 2011. július 29., péntek, 20:36
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy egyszerűsíteni kellene a határátlépést a kalinyingrádi orosz terület és Lengyelország között.

A rendelkezés lényege az lenne, hogy megkönnyítse a kalinyingrádiak mindennapi életét. A bizottság ezért azt tervezi, hogy az idevonatkozó uniós szabályozás módosításával a teljes területet, valamint a lengyel oldalon egyes körzeteket határzónának nyilvánít. A bizottság ajánlását az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.

"A bizottság által javasolt megoldás egyszerűbbé tenné az emberek közötti kapcsolatokat és a gazdasági együttműködést a határ mindkét oldalán, anélkül, hogy hatással lenne a biztonságra" – mondta Cecilia Malmström belügyekért felelős uniós biztos.

Az intézkedések következményeképpen minden kalinyingrádi 30-50 kilométerig járhatna át Lengyelország egyes területeire vízumkötelezettség nélkül. A 2006-ban elfogadott, helyi határforgalomra vonatkozó rendelkezés szerint kétoldalú megegyezés után a határzónák lakói egy különleges engedély birtokában rendszeresen átléphetik a határt rövidebb, néhány órás vagy néhány napos időtartamokra.

Az Oroszországhoz tartozó, csaknem egymillió lakosú terület az Európai Unió 2004-es bővítése folytán vált - az EU szempontjából - enklávévá.

Napjainkig összesen négy hasonló egyezmény lépett életbe: Magyarország és Ukrajna (2008), Szlovákia és Ukrajna (2008), Lengyelország és Ukrajna (2009) valamint Románia és Moldova (2010) között.


Egyszerűbbé tennék az átjárást Kalinyingrád és Lengyelország között
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
Kim Dzsong Un nagynénje egyszerűen eltűnt

Kim Dzsong Un nagynénje egyszerűen eltűnt

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor feltehetően félreállította nagynénjét, a decemberben kivégzett Dzsang Szong Tek egykor befolyásos feleségét.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X