szerző:
MTI

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy egyszerűsíteni kellene a határátlépést a kalinyingrádi orosz terület és Lengyelország között.

A rendelkezés lényege az lenne, hogy megkönnyítse a kalinyingrádiak mindennapi életét. A bizottság ezért azt tervezi, hogy az idevonatkozó uniós szabályozás módosításával a teljes területet, valamint a lengyel oldalon egyes körzeteket határzónának nyilvánít. A bizottság ajánlását az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia.

"A bizottság által javasolt megoldás egyszerűbbé tenné az emberek közötti kapcsolatokat és a gazdasági együttműködést a határ mindkét oldalán, anélkül, hogy hatással lenne a biztonságra" – mondta Cecilia Malmström belügyekért felelős uniós biztos.

Az intézkedések következményeképpen minden kalinyingrádi 30-50 kilométerig járhatna át Lengyelország egyes területeire vízumkötelezettség nélkül. A 2006-ban elfogadott, helyi határforgalomra vonatkozó rendelkezés szerint kétoldalú megegyezés után a határzónák lakói egy különleges engedély birtokában rendszeresen átléphetik a határt rövidebb, néhány órás vagy néhány napos időtartamokra.

Az Oroszországhoz tartozó, csaknem egymillió lakosú terület az Európai Unió 2004-es bővítése folytán vált - az EU szempontjából - enklávévá.

Napjainkig összesen négy hasonló egyezmény lépett életbe: Magyarország és Ukrajna (2008), Szlovákia és Ukrajna (2008), Lengyelország és Ukrajna (2009) valamint Románia és Moldova (2010) között.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!