szerző:
MTI

Mintegy százan vonultak utcára kedden Bengáziban, hogy az új líbiai vezetők ellen tüntessenek annak ellenére, hogy hétfőn bejelentették: a Moammer Kadhafi elleni forradalom bölcsőjének számító várost teszik meg az ország gazdasági központjává.

Hétfőn több százan gyűltek össze Bengázi központjában, első alkalommal bírálva az ideiglenes vezetés, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) működését, mivel az a tiltakozók szerint megfeledkezett a város lakosságáról, és arról, milyen döntő szerepe volt az itteni közösségnek a Kadhafi ellen kitört lázadásban.

"Az emberek rendes fizetést és méltó életkörülményeket akarnak. A bankba megyünk és nincs pénz. Mit csinál tulajdonképpen ez a kormány?" - tette fel a kérdést a demonstráció egyik résztvevője, Mohammed Sibani hozzátéve, hogy nem történik semmi az árak emelkedésének megfékezése érdekében.

Az ÁNT vezetője a hétfői megmozdulásra reagálva türelemre intette a líbiaiakat, és elmondta, hogy átláthatóbbá teszik a testület tevékenységét és összetételét. "Az ÁNT elindítja saját honlapját, közzéteszi tagjainak listáját, elérhetővé teszi az önéletrajzukat, továbbá nyilvánosságra fogja hozni a testület minden tevékenységét" - szögezte le Tripoliban újságírók előtt Musztafa Abdel-Dzsalíl.

Abdelrazak al-Aradi, az ÁNT egyik tagja hétfőn azt mondta, hogy a gazdasági minisztériumok Tripoliból átköltöznek a fővárostól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő Bengáziba.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!