szerző:
MTI

Hoszni Mubarak még mindig Egyiptom elnöke, mert nem mondott le személyesen a tisztségéről, és így nem is ítélkezhet fölötte egyszerű bíróság - vélekedett ügyvédje a volt államfő perének vasárnapi napján.

"Mubarak nem írt lemondólevelet - mondta Faríd ed-Díb. - A dokumentumot Omar Szuleimán írta alá." Szuleimán, a korábbi hírszerzőfőnök akkor alelnök volt - tette hozzá a védő, az alkotmánynak arra az előírására utalva, hogy az elnöknek saját kezűleg kell aláírnia a lemondásáról szóló levelet. Faríd ed-Díb mindebből azt a következtetést vonta le, hogy védence továbbra is államfő, s nem állítható egyszerű büntetőbíróság elé, hanem "különleges törvényszéknek" kell foglalkoznia az ügyével.

Korábbi védőbeszédében az ügyvéd azzal érvelt, hogy Mubarak, aki katonából lett elnök, most ismét katona lett, és így nem folytatható ellene eljárás polgári bíróságon. Azt is hangoztatta, hogy nem lehet felelőssé tenni sem védencét, sem hét vádlott-társát a 2011. január 28-a után elkövetett erőszakos eseményekért.