szerző:
MTI

A szerb külügyminiszter megerősítette, hogy megpályázta az ENSZ-közgyűlés ősszel kezdődő, sorrendben 67. ülésszakának elnöki posztját. Vuk Jeremicet a szerb kormány jelölte a világszervezet közgyűlésének elnöki tisztségére.

A szerb diplomácia vezetője kedden Brüsszelben azt mondta, hogy országa "az elmúlt években rendkívül tevékeny, sokoldalú külpolitikát folytatott és Belgrád nyitott volt az egész világ felé". Jeremic hangsúlyozta, hogy jelölése "nem a napi politika szolgálatában áll".

Az ENSZ-közgyűlés elnöki posztjának elnyerése "egy hosszú és összetett folyamat, ami nem a nyilvánosság szeme előtt zajlik, hanem diplomáciai körökben" - mondta a szerb külügyminiszter.

Vuk Jeremic
©

Belgrádi körökben Jeremic jelölésével kapcsolatosan nem mulasztják el hangsúlyozni, hogy Szerbia nemzetközi tekintélye jelentősen megerősödött, amikor tavaly szeptember első felében Belgrád adott otthont az el nem kötelezett országok külügyminiszteri értekezletének, amelyen a mozgalom 120 országa közül 106 képviseltette magát. Szerbia az ENSZ-ben ezeknek az országoknak a támogatására is számít.

Az ENSZ Közgyűlése rendes őszi ülésszakának kezdete előtt legalább három hónappal választják meg a közgyűlés elnökét és 21 alelnökét. Az ENSZ fennállása óta volt már egy magyar elnöke is: Hollai Imre, Magyarország akkori külügyminiszter-helyettese, aki a 37. ülésszakon, 1982-83-ban töltötte be a közgyűlés elnöki tisztét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!