szerző:
MTI

Guido Westerwelle német külügyminiszter felbosszantotta európai kollégáit azzal, hogy mindössze néhányukat hívta meg egy keddi munkavacsorára, ahol Európa jövőjéről egyeztetnek - közölte kedden az EUobserver című brüsszeli hírportál.

Az észak-berlini Villa Borsingban tartják az informális találkozót, de a német külügyminisztérium hivatalos honlapján ez nincsen rajta. Westerwelle csak a francia, az olasz, a belga, a luxemburgi, a holland, az osztrák, a dán, a lengyel, a portugál és a spanyol külügyminisztert hívta meg.

A meg nem hívott Svédország egyik diplomatája a Spiegel című német magazinnak azt mondta, hogy a német külügyminiszter ezzel a lépéssel nem segítette elő az európai együttműködést - írja az EUobserver.

Villy Sovndal dán külügyminisztert meghívták ugyan, de egy kormányzati megbeszélés miatt visszautasította a részvételt. A hétfői toulouse-i merénylet miatt nem tud részt venni a találkozón Alain Juppé francia külügyminiszter sem.

Írország is kimaradt. Ott azt mondták, hogy Dublin szemszögéből a német külügyminiszter törekvése, hogy meg kell vitatni Európa jövőjét, csak fokozza a gondokat most, amikor az ír kormány népszavazásra készül a Németország által szorgalmazott fiskális paktummal kapcsolatban.

A német Liberális Párt éléről nemrég elmozdított Westerwelle az EUobserver szerint most azért küzd, hogy megőrizze hitelességét mind nemzetközi, mind pedig európai szinten. A német diplomácia vezetője ezen egyebek mellett az európai bevándorlással kapcsolatos, a demokrácia-deficitet és a schengeni övezetet érintő vitajavaslataival szeretne javítani.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!