szerző:
MTI

Az al-Kaida terrorszervezet öngyilkos merényletre való felkérését visszautasította, de "általános megbízatást" elvállalt franciaországi támadásra az elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteiért felelős férfi - ezt ő maga mondta el a francia belügyminiszter szerint.

Claude Guéant a TF1 francia kereskedelmi televízió szerda esti híradójában elmondta: a toulouse-i lakásában körbezárt férfi a vele folyamatosan kommunikáló rendőröknek elmagyarázta, hogyan kapott instrukciókat az al-Kaidától, amikor Pakisztánban járt.

Az épületben egyébként, ahol Mohammed Merah elbarikádozta magát, a kora esti órákban kikapcsolták a villanyt és a gázt, este 9 órakor pedig lekapcsolták a környéken a közvilágítást. A France 2 közszolgálati televízió tudósítója szerint a reflektorokkal megvilágított épület bejárata előtt mintegy harminc kommandós sorakozott fel, ami arra utalhat, hogy az elit alakulat feltehetően hamarosan akcióba lép, ha a gyanúsított továbbra sem adja meg magát. A Le Monde ugyanakkor a belügyminisztériumra hivatkozva azt írja: ez nem feltétlenül jelent gyors beavatkozást.

Az elmúlt napok toulouse-i és montaubani merényleteiért felelős, a rendőrség által körbezárt férfi korábban azt ígérte, hogy késő este megadja magát a hatóságoknak. Az eddig folytatott tárgyalásokról a francia államügyész azt mondta: az illető mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett. "Nem mutat semmilyen megbánást, s legfeljebb azt sajnálja, hogy nem tudott még több embert megölni" - közölte az államügyész. S hozzátette: a merénylő elégedetten szólt arról, hogy "sikerült Franciaországot térdre kényszerítenie".

Március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte le ismeretlen tettes Toulouse-ban és a közeli Montaubanban. Négy nappal később két óvodás és egy kisiskolás gyereket és egy fiatal rabbit lőttek le egy toulouse-i zsidó iskolánál. Mindhárom esetben ugyanazt a fegyvert használták, és a gyilkos közvetlen közelről, fejlövéssel végzett áldozataival. A merényletsorozat megrázta Franciaországot; a történtek miatt felfüggesztették az elnökválasztási kampányt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!