szerző:
MTI

Gyerekek százait vették őrizetbe és bántalmazták a szíriai kormányerők - mondta a BBC-nek szerdán az ENSZ emberjogi főbiztosa. Navi Pillay szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök egy rendelet kibocsátásával véget vethetne ennek az áldatlan állapotnak, beleértve az ártatlan civilek legyilkolását.

Rendkívül aggasztja annak a több száz szíriai kiskorúnak a sorsa, akiket a biztonsági erők fogságban tartanak – mondta a főbiztos.

Navi Pillay közölte: Aszad bíróság előtt fog felelni a kormányerők erőszakos fellépéséért, mert semmit nem tesz ellene.

A gyerekekkel szembeni bánásmódot "borzasztónak" nevezte. Mint mondta: felnőttekkel összezárva embertelen körülmények között tartják őket fogva, megtagadják tőlük az orvosi ellátást, és információforrásként használják őket.

Kedden a damaszkuszi vezetők elfogadták Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár hatpontos béketervét, amely egyebek mellett tűzszünetet, továbbá a kormány és az ellenzék között tárgyalásokat irányoz elő. Tartalmazza azt is, hogy a rezsim elleni felkelők humanitárius segélyt kaphatnak.

Az ENSZ legutóbbi becslése szerint meghaladja a 9 ezret az egy évvel ezelőtt kezdődött szíriai konfliktus halottainak száma.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!