szerző:
MTI

Elvetette a lengyel parlament a Szolidaritás szakszervezet népszavazási indítványát a nyugdíjtörvényről.

A népszavazási indítványt a 180 képviselő támogatta, 233-an szavaztak ellene és 42-en tartózkodtak a szavazástól. A kormánykoalíció ellenezte a szakszervezetek indítványát, az ellenzéki pártok többsége támogatta azt, a Palikot Mozgalom képviselői tartózkodtak.

A februárban bejelentett kormánytervezet 2013-tól szakaszosan 67 évre emelné a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára, míg jelenleg a lengyel nők 60 évesen, a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba. A kormányjavaslat szerint a nők 5 évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt, a férfiak pedig 65 évesen egy 50 százalékos résznyugdíjat vehetnének igénybe, az állam pedig vállalná a nyugdíjjárulék finanszírozását a gyermekgondozási szabadság idején.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!