szerző:
MTI

Mint minden évben, ezúttal is tucatnyian elevenítették fel húsvét nagypéntekén a Fülöp-szigeteken Jézus Krisztus szenvedéseit önostorozással vagy a keresztre feszítést vállalva. Volt, aki először, volt, aki már sokadjára tette ki magát a fájdalomnak.

Bár a katolikus egyház ellenzi a hagyományt, az mégis egyfajta látványossággá vált, amely turisták tömegét vonzza. Előfordul, hogy külföldiek is vállalják a keresztre feszítéssel járó fájdalmakat a fővárostól, Manilától északra eső földműves vidéken.

Idén volt, aki először tette ki magát a megpróbáltatásoknak, köztük egy Arturo Bating nevű férfi, aki elmondása szerint megfogadta istennek, hogy keresztre feszítteti magát. "Azért teszem, hogy az úr távol tartsa tőlem és családomtól a betegségeket" - fogalmazott. Batingot tíz centis szögekkel erősítették fel a keresztre. A fehér ruhát viselő 44 éves ember perceket töltött bámészkodó emberek tömege előtt a kereszten. "Kicsit fáj, de elviselhető" - jelentette ki a férfi, aki a San Fernando közelében fekvő San Juanban vetette alá magát az áldozathozatal e formájának.

Galériánkért kattintson a képre!
©

Van, aki már 12 éve minden esztendőben vállalta a keresztre feszítést. Az 57 éves Alex Laranang állítja, minden évben meghozza ezt az áldozatot, egészen haláláig. Cserébe nem remél semmit, csak istenért teszi - mondta a kenyerét amúgy büfésként kereső férfi. A szomszédos San Pedro Cutud nevű faluban mintegy húsz hívő vállalta, hogy keresztre feszítik.

A Fülöp-szigeteki katolikus egyház a héten ismét hangsúlyozta, nem pártolja az áldozathozatal e formáját, de nem bélyegzi meg a keresztre feszítést vállaló embereket. "Nem bíráskodunk, nem ítéljük el őket, de nem is bátorítjuk" - mondta José Palma érsek a Veritas katolikus rádióban.

A keresztre feszítés mellett elterjedt az önkorbácsolás is. San Fernando utcáit több tíz mezítlábas, fekete csuklyát viselő ember járta önmagát ostorozva csütörtökön és pénteken. A Fülöp-szigetek Ázsia legnagyobb katolikus országa, a lakosság 80 százaléka a Vatikán követője a spanyol gyarmati múlt örökségeként.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!