Bekeményít a radikális iszlamistákkal szemben Franciaország

2012. április 11., szerda, 18:40 • Utolsó frissítés: 2012. április 11., szerda, 19:04
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Jóváhagyta szerdai ülésén a francia kormány azokat az intézkedéseket a radikális iszlamizmus visszaszorítására, amelyeket Nicolas Sarkozy államfő a hét áldozatot követelő toulouse-i dzsihádista merénylő halálát követően jelentett be. Ennek értelmében a szélsőséges nézeteket hirdető internetes oldalak rendszeres látogatóit is büntetné a törvény.

A törvényjavaslat - amely szerint a terrorcselekményre való buzdítás vagy annak dicsőítése is szabálysértésbe ütközne - csak akkor kerülhet a parlament elé, ha a május 6-i elnökválasztást, majd a júniusi nemzetgyűlési választásokat is a jelenleg kormányzó jobboldal nyeri meg.

A francia elnök az intézkedéseket az egy hónappal ezelőtt Toulouse-ban és Montaubanban hét embert megölő, magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának valló merénylő, Mohamed Merah március 22-i halálát követő órákban a francia televíziókban közvetített beszédében jelentette be. A törvényjavaslat értelmében ezentúl minden olyan személy, aki a terrorizmust dicsőítő vagy erőszakra buzdító internetes oldalt olvas, vagy azért utazik külföldre, hogy terrorista cselekményt megelőző ideológiai kiképzésen vegyen részt, büntethető lesz Franciaországba való hazatérést követően.

Valérie Pécresse kormányszóvivő szerdán megerősítette, hogy a törvénytervezet ennek érdekében újfajta szabálysértések fogalmát vezeti be. Arra is emlékeztetett, hogy korábban csak azokat a személyeket lehetett felelősségre vonni, akik Franciaország területén ténylegesen elkövettek terrorista bűncselekményeket. A baloldali ellenzék már jelezte, hogy nem szavazza meg a hirtelen született intézkedéseket, és nem járul hozzá ahhoz sem, hogy ennek érdekében a választások miatt jelenleg szünetelő parlament rendkívüli ülést tartson.

Francia kommandósok a toulouse-i merénylő háza előtt

Fotó:

Franciaországot megrázta annak a terroristának az ámokfutása, aki március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte le Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola egy diákjával és tanárával, valamint az utóbbi két gyermekével végzett. A 23 éves Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett. A terroristát március 22-én lőtték le kommandósok abban a toulouse-i lakásban, ahol 32 órával korábban elbarikádozta magát.


Bekeményít a radikális iszlamistákkal szemben Franciaország
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
Kim Dzsong Un nagynénje egyszerűen eltűnt

Kim Dzsong Un nagynénje egyszerűen eltűnt

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor feltehetően félreállította nagynénjét, a decemberben kivégzett Dzsang Szong Tek egykor befolyásos feleségét.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X