szerző:
MTI

A gyöngyöspatai hangfelvételről írt szombati számában a Der Standard című osztrák liberális napilap, míg a Háárec című izraeli baloldali napilap egy magyarországi és egy németországi pert felidézve azt fejtegette, hogy Európa még mindig megosztott a náci háborús bűnösök üldözésében.

A Der Standard a Jobbik polgárháborúról beszélt című cikkben részletesen beszámolt a gyöngyöspatai hangfelvételről és ismertette, hogy az ügy miatt összeült a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Gregor Mayer tudósító értékelése szerint a Fidesz vezette kormány megpróbálta kisebbíteni az eset jelentőségét. Idézte Kontrát Károly belügyi államtitkárt, aki úgy vélekedett, hogy az MSZP politikai haszonszerzésre akarja felhasználni az ügyet. A romák és szélsőjobboldaliak közötti tavalyi összecsapások után - folytatódott a cikk - bevezettek egy törvényt, amely betiltja az egyenruhás polgárőr szervezetek önálló tevékenységét, kivéve, ha a helyi hatóságok kérik fel őket. "Sajtójelentések szerint akkori 'polgárőrök' ma a közmunka-programban részt vevő romákat felügyelnek" - zárult a Der Standard írása.

A Háárec honlapján pénteken nyilvánosságra került írásában Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója arról írt, hogy a náci bűnösök üldözésében Európa nyugati és keleti fele különbözik: utóbbiban, köztük Magyarországon a kommunista múlt nyilvánvalóan megakadályozta a kellő önvizsgálatot, a bűnösséggel való szembenézést, a múlt feldolgozását. A nácivadász különbséget tett két, háborús bűnök elkövetésével vádolt személy német és magyar pere között: Ivan Demjanjukot Németországban elítélték, míg Képíró Sándort, számos bizonyíték ellenére, Magyarországon felmentették. A két ügy szerinte jelzi azt a jelentős különbséget, ahogyan Kelet és Nyugat kezeli a holokausztot. Mire egy ilyen perre sor kerülhet, addigra túl késő lesz, hogy elszámoltassák a honi elkövetőket, amivel elszalasztják az igazságszolgáltatás esélyét, a megbékélés legfontosabb dimenzióját - mutatott rá Zuroff.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!