Újabb magyar témára állt rá a külföldi sajtó

2012. április 21., szombat, 12:14 • Utolsó frissítés: 2012. április 21., szombat, 12:40
Szerző:


Címkék: ; ;

A gyöngyöspatai hangfelvételről írt szombati számában a Der Standard című osztrák liberális napilap, míg a Háárec című izraeli baloldali napilap egy magyarországi és egy németországi pert felidézve azt fejtegette, hogy Európa még mindig megosztott a náci háborús bűnösök üldözésében.

A Der Standard a Jobbik polgárháborúról beszélt című cikkben részletesen beszámolt a gyöngyöspatai hangfelvételről és ismertette, hogy az ügy miatt összeült a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. Gregor Mayer tudósító értékelése szerint a Fidesz vezette kormány megpróbálta kisebbíteni az eset jelentőségét. Idézte Kontrát Károly belügyi államtitkárt, aki úgy vélekedett, hogy az MSZP politikai haszonszerzésre akarja felhasználni az ügyet. A romák és szélsőjobboldaliak közötti tavalyi összecsapások után - folytatódott a cikk - bevezettek egy törvényt, amely betiltja az egyenruhás polgárőr szervezetek önálló tevékenységét, kivéve, ha a helyi hatóságok kérik fel őket. "Sajtójelentések szerint akkori 'polgárőrök' ma a közmunka-programban részt vevő romákat felügyelnek" - zárult a Der Standard írása.

A Háárec honlapján pénteken nyilvánosságra került írásában Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója arról írt, hogy a náci bűnösök üldözésében Európa nyugati és keleti fele különbözik: utóbbiban, köztük Magyarországon a kommunista múlt nyilvánvalóan megakadályozta a kellő önvizsgálatot, a bűnösséggel való szembenézést, a múlt feldolgozását. A nácivadász különbséget tett két, háborús bűnök elkövetésével vádolt személy német és magyar pere között: Ivan Demjanjukot Németországban elítélték, míg Képíró Sándort, számos bizonyíték ellenére, Magyarországon felmentették. A két ügy szerinte jelzi azt a jelentős különbséget, ahogyan Kelet és Nyugat kezeli a holokausztot. Mire egy ilyen perre sor kerülhet, addigra túl késő lesz, hogy elszámoltassák a honi elkövetőket, amivel elszalasztják az igazságszolgáltatás esélyét, a megbékélés legfontosabb dimenzióját - mutatott rá Zuroff.

Juhász Oszkár: polgárháború lesz
Szerző:YouTube
További videók


Újabb magyar témára állt rá a külföldi sajtó
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
Kim Dzsong Un nagynénje egyszerűen eltűnt

Kim Dzsong Un nagynénje egyszerűen eltűnt

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor feltehetően félreállította nagynénjét, a decemberben kivégzett Dzsang Szong Tek egykor befolyásos feleségét.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X