EP-bizottság: csak legvégső esetben lehet szó a schengeni határok visszaállíthatóságáról

2012. április 25., szerda, 20:44
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága szerdán megszavazta a határőrizet visszaállítását szabályozó schengeni rendelet módosítását.

Göncz Kinga (MSZP), a bizottság egyik alelnöke ezzel kapcsolatban kiadott közleményében kifejtette: "egyértelműen állást foglaltunk amellett, hogy a jövőben világosabb és egyértelműbb szabályok határozzák meg az ellenőrzés visszaállítását az EU belső határain". A magyar szocialista EP-képviselő szerint erre elsősorban azért van szükség, hogy "a tagállamok ne korlátozhassák önkényesen és indokolatlanul az uniós polgárok szabad mozgását".

"A módosított rendelet konkrét és egyértelmű feltételekhez kötné a határőrizet ideiglenes visszaállítását, átláthatóan szabályozná a tagállamok, a Tanács és a közösség nevében eljáró Európai Bizottság hatáskörét, pontos mutatókhoz kötné a meghozott intézkedések értékelését. Egyszóval világos viszonyokat teremtene, és nem hagyna teret az olyan önkényes tagállami lépéseknek, amikor is egy-egy kormány a szabad mozgás egyébként jogellenes korlátozására használja a határellenőrzés visszaállítását" - szögezte le.

A tagországok a határőrizet ideiglenes visszaállítását "csak különlegesen indokolt esetben, a szükségesség és az arányosság szempontjait figyelembe véve tehetnék meg, az Európai Bizottság egyetértésével. Így megszűnnének azok az esetek, amikor egyes tagállamok a határátlépések számának növekedésére, vagy az unión belüli belső migráció veszélyére hivatkozva állították vissza az ellenőrzést a belső határaikon" - fogalmazott Göncz Kinga. A témáról még az EP plénuma is tárgyal.


EP-bizottság: csak legvégső esetben lehet szó a schengeni határok visszaállíthatóságáról
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
  • A nagykoalíciót folytatnák az osztrák választás győztesei

    Nyitottnak mutatkoztak a vasárnapi választás után a jelenlegi osztrák kormánykoalíció pártjai annak megvitatására, hogy a következő ciklusban is folytassák...

  • HVG Hetilap Középre igazodás?

    A nácizmussal ma már nem lehet szavazókat szerezni, aktuálpopulista irányba kell vinni az FPÖ-t – tanácsolják az osztrák szélsőjobboldali párt vezetőjének a számukra...

  • HVG Hetilap Irányváltások

    Szélsőséges-e a voksok közel egyharmadát begyűjtő osztrák szélsőjobboldali pártok szavazóközönsége, vagy csupán csalódott az eddigi kormánypártokban, és fogékonyabb a...

HIRDETÉS
Kim Dzsong Un nagynénje egyszerűen eltűnt

Kim Dzsong Un nagynénje egyszerűen eltűnt

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor feltehetően félreállította nagynénjét, a decemberben kivégzett Dzsang Szong Tek egykor befolyásos feleségét.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X