Ostromállapotot hirdettek Guatemala egy részén

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Guatemala; ostromállapot;

Ostromállapotot hirdettek Guatemala egyik, Mexikóval határos tartományában, miután mintegy készáz, bozótvágó késekkel és puskákkal felfegyverkezett ember kedd éjszaka rövid időre elfoglalt egy katonai előőrsöt.

Az emberek azt követelték, hogy a hatóságok szolgáltassanak igazságot egy néhány órával korábban megölt társuknak. Rony Urizar, a védelmi miniszter szóvivője közölte, hogy a tömeg Barillas városban kerített hatalmába egy előőrsöt, megverte a katonákat, közülük egyet súlyosan. Nem sokkal később az emberek eltávoztak, de a városban felgyújtottak még több épületet. Hozzátette, hogy a helybeliek a városban építendő vízi erőmű ellen tiltakoznak. Az emberek szerint egyik társuk megölése megtorlás a megmozdulásért. 

Mauricio López Bonilla belügyminiszter bejelentette, hogy a rend helyreállítására Guatemalavárosból, katonákat és rendőröket vezényelnek Huehuetenango tartományba. Az ostromállapot bevezetése feljogosítja a hadsereget egyebek között arra, hogy elfogatóparancs nélkül vegyen őrizetbe bárkit.

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X