szerző:
MTI

Az ENSZ szíriai megfigyelőinek vezetője, Robert Mood tábornok csütörtökön úgy vélte, hogy a szíriai hadseregnek kell megtennie az első lépést az erőszak megállítása érdekében.

A szíriai kormány és a hadsereg kezében van erő, ők vannak helyzetben, és "nekik van lehetőségük arra a nagylelkűségre, hogy megtegyék az első lépést a jó irányba".

Homszban tartott sajtótájékoztatóján a tábornok elmondta: a megfigyelő csoport, amelynek első tagjai április 16-án érkeztek Szíriába, utazásai során nem tapasztalt semmilyen akadályt a damaszkuszi hatóságok részéről, teljes a mozgási szabadságuk.

Mood tábornok, aki csütörtökön a felkelés két forró pontjába, Hamába és Homszba látogatott, emlékeztetett: a misszió két célja az erőszak beszüntetésén és a Kofi Annan nemzetközi különmegbízott közreműködésével kidolgozott hatpontos terv megvalósításán való őrködés. A tábornok felszólított minden felet az erőszak beszüntetésére. "Bárki hiszi is, hogy az erőszak a megoldás, téved. Az erőszak erőszakot szül" – hangsúlyozta.

"Nem humanitárius vagy szolgáltató szervezet vagyunk. Információkat gyűjtünk és továbbítjuk őket az ENSZ ügynökségei részére, amelynek a feladata, hogy ezeken a területeken eljárjon" – tette hozzá.

A tábornok közölte: péntektől nyolc fegyvertelen katonai megfigyelő lesz Deraában, 12 Homszban, 8 Hamában, 4 pedig Idlíbben. Úgy ítélte meg, hogy a megfigyelők jelenlétének pozitív hatása van. "Érkezésem óta kevesebb volt a tüzérségi és aknavető tűz."

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!