szerző:
MTI

Kikapcsolta az áramot a kassai Thália színházban a szolgáltató az intézmény több ezer euróra rúgó számlahátraléka miatt - adta hírül a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

Czajlik József, a Thália színház igazgatója elmondta: a színháznak az áramszolgáltatóval szemben több mint 8 ezer eurós (mintegy 2,5 millió forintos) tartozása gyülemlett fel. A szolgáltató a tartozás egy összegben való megfizetését kérte, ennek teljesítésére a színház nem volt képes, így történt, hogy a kifizetetlen számlahátralék miatt hétfőn délután végül kikapcsolták az áramot a színházban.

Pillanatnyilag minden munka áll a színház Timon utcai épületében. Az igazgató szerint a mostani helyzetnek régebbre nyúló előzményei vannak, a színház ugyanis nagy adóssághalmazt görget maga előtt. Bár Czajlik József szerint az intézmény fenntartója, Kassa megye önkormányzata rendszeresen folyósítja a színháznak járó támogatást, ez nem elég a teátrum kiadásainak fedezésére. "Jelenleg úgy állunk, hogy a novemberi vendéggázsikat is most fizetjük ki" - magyarázta az igazgató.

Czajlik József hozzátette: a munkaszünettel járó keddi állami ünnep miatt leghamarabb csak szerdán várható új fejlemény. Ha szerdára sikerülne pénzt szerezniük és kifizetniük az elmaradást, a szolgáltatónak három napon belül vissza kell kapcsolnia az áramot.

A mostani kassai Thália színház elődje Vox humana - Emberi hang néven 1969-ben jött létre. A teátrum 1990 július 1-től működik Kassai Thália Színház néven. Az intézmény a Kassai Megyei Önkormányzat fennhatósága alatt áll. Évi 160-180 előadásából megközelítőleg hatvanat Kassán, a többit Szlovákia egyéb településein és magyarországi színpadokon tartja. A Thália februárban felkerült a nemzeti jelentőségű intézmények listájára.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!