szerző:
MTI

Ötszáz év után először kap új felszerelést - méghozzá Ausztriából - a mindenkori pápa vatikáni testőrsége, a svájci gárda.

A felszerelés Felső-Ausztriából, a mollni Schmidberger család kovácsműhelyéből érkezik a Vatikánba - közölte a linzi egyházmegye csütörtökön.

A mollni műhely már a XIV. századtól működik, történelmi fegyverekre és vértekre specializálódott. Az ott készült darabok nemzetközi operaelőadásokra és színházakba, múzeumokba, gyűjtőkhöz, történelmi egyesületekhez kerülnek, valamint gyakran használják őket a középkor világát felidéző történelmi játékokon.

A hagyományok szerint 110 fős svájci gárda mintegy fél évezrede alkotja a mindenkori pápa vatikáni testőrségét. A gárda kötelékébe tartozó fegyveresek őrzik a Vatikán bejáratait, udvari szolgálatot látnak el és őrszemként teljesítenek szolgálatot, elkísérik az egyházfőt külföldi útjaira.

Felvételt feddhetetlen és büntetlen svájci férfiak nyerhetnek az őrségbe. Gyakorló katolikusnak kell lenniük, legkevesebb kétéves katonai szolgálattal a hátuk mögött. A fizikai követelmények között legalább 174 centiméteres testmagasság szerepel. Amikor felveszik őket, még nem lehetnek 30 évesek és egyedülállónak kell lenniük. A tisztek és a már régóta szolgáló gárdisták már házasodhatnak.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!