szerző:
MTI

A görög konzervatívok készek részt venni egy koalíciós kormányban - jelentették be pénteken Athénban, miután Evangelosz Venizelosz, a szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) elnöke tárgyalt a konzervatív Új Demokrácia (ND) vezetőjével, Antonisz Szamarasszal.

Venizelosz azt követően kapott kormányalakítási megbízást Karolosz Papuliasz államfőtől, hogy Szamarasz, a választásokon győzte ND elnöke, majd Alexisz Ciprasz, a második helyezett Radikális Baloldal (Sziriza) vezetője is kudarcot vallott a kormányalakítási próbálkozással.

Szamarasz a görög televízióban nyilatkozva kijelentette: a szocialisták és a kis Demokratikus Baloldal (Dimar) pártjának elképzelései nagyon hasonlóak az Új Demokrácia elképzeléseihez. "Készek vagyunk ezt a kormányt támogatni, vagy egy kisebbségi kormányt tolerálni" - mondta.

Antonisz Szamarasz
©

Venizelosz csütörtökön már megszerezte a mérsékelt, a Szirizából korábban kiszakadt Demokratikus Baloldal (Dimar) hozzájárulását egy koalíciós kormányban való részvételhez. Az ND-nek 108, a szocialistáknak 41, a Dimarnak pedig - amely az euróövezetben való bennmaradás mellett van - 19 képviselője van a 300 fős parlamentben. Így a három pártnak együtt - 168 képviselővel - meglenne a szükséges többsége. Ez a koalíció azonban egyelőre bizonytalan, mert Fotisz Kuvelisz, a Dimar elnöke csak azzal a feltétellel csatlakozna hozzá, ha abban a Radikális Baloldal (Sziriza) is helyet kapna. Venizelosz péntek este szándékozik tárgyalni Alexisz Ciprasszal, a Sziriza elnökével.

Szamarasz síkraszállt amellett, hogy vonják be a Szirizát is a koalíciós kormányba. Véleménye szerint Görögországnak nem lesz stabil kormánya, amely képes az országot az euróövezetben tartani a radikális baloldali párt kormányzati részvétele vagy legalábbis külső támogatása nélkül. A Sziriza azonban ellenzi a megszorításokat, viszont az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal korábban egyeztetett takarékossági csomag végrehajtása nélkül Athén nem juthat hozzá a kilátásba helyezett mentőcsomaghoz.

Politikai megfigyelők szerint a görög konzervatívok engedékenysége elsősorban azzal magyarázható, hogy a legújabb közvélemény-kutatások azt jelzik, egy újabb választásból már nem az Új Demokrácia kerülne ki a legerősebb pártként, hanem nagy valószínűséggel a Sziriza a voksok akár 24 százalékával. A legerősebb párt a görög választási rendszerben további 50 mandátumot kap a 300 fős parlamentben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!