Szlovénia is takarékossági csomagot fogadott el

2012. május 11., péntek, 19:59
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Két év alatt 1,25 milliárd euró megtakarítást irányoz elő az a júniusban életbe lépő takarékossági csomag, amelyet a szlovén parlament pénteken fogadott el: az eredeti tervekhez képest enyhébb változat az idei évre a közkiadások 500 millió eurós, míg jövőre 750 millió eurós csökkentését célozza meg.

Az eredeti tervekben az idei évre 818 millió eurós, a jövő évre 950 millió eurós megtakarítás szerepelt.

A program az állami alkalmazottak számára egységes, 8 százalékos bércsökkentést tartalmaz, ami az eredeti 15 százalékos csökkentési elképzeléseknek csak alig több mint fele. Enyhítettek a szociális kiadások eredetileg tervezett lefaragásán is, ugyanakkor az oktatásban növelik az osztályok létszámát és a pedagógusoknak is magasabb óraszámot írnak elő.

A megtakarítási programmal a költségvetési kiadásokat 9 milliárd eurón akarják tartani, ez 800 millió euróval kevesebb a tavalyinál, és 1,1 milliárd euróval kevesebb, mint a már jóváhagyott idei költségvetés.

Most úgy látszik, hogy az idén 1,2 százalékkal csökken a szlovén hazai össztermék, a tavalyi 0,2 százalékos visszaesést követően. A kormány gazdaságkutató intézete március közepén még csak 0,9 százalékos visszaesést prognosztizált.

Tavaly a hazai össztermékhez viszonyítva 6,4 százalékra nőtt Szlovénia államháztartási deficitje, szemben az előző évi 6 százalékkal és az előirányzott 5,5 százalékkal. Ezt az idén 3 százalék körülire kellene leszorítani. 

Az alig kétmillió lakosú Szlovénia 2007-ben vezette be az eurót. Az ország gazdasága a leggyorsabban nőtt az euróövezetben a recesszió előtt, de 2009-ben az erősen exportorientált gazdaság 8 százalékkal zsugorodott. 2010-ben 1,4 százalékkal nőtt a szlovén hazai össztermék.


Szlovénia is takarékossági csomagot fogadott el
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
Kim Dzsong Un nagynénje egyszerűen eltűnt

Kim Dzsong Un nagynénje egyszerűen eltűnt

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor feltehetően félreállította nagynénjét, a decemberben kivégzett Dzsang Szong Tek egykor befolyásos feleségét.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X