szerző:
MTI

Látványos tűzijátékkal, több tízezres tömeg jelenlétében ünnepelte San Francisco a világ egyik leghíresebb átkelőjét, a 75 éves Golden Gate hidat.

A helyi idő szerint vasárnap este rendezett bulit 20 perces nagyszabású show koronázta meg, a tűzijátékot hajókról, a 227 méter magas art deco tornyokról és a forgalom elöl lezárt teraszokról lőtték fel az Egyesült Államok nyugati parti nagyvárosában, a látványosságra tízezrek voltak kíváncsiak, a nézők az öböl partján gyülekeztek.

A tűzijáték kedvéért a hidat rövid időre lezárták az autósok és a gyalogosok előtt. A híd 50. születésnapját még "gyalogosnappal" ünnepelték, 300 ezer ember özönlötte el a hidat, amely meg is érezte a komoly terhelést.

A 75 éves Golden Gate hidat hónapokon át fogják ünnepelni San Franciscóban, ahol számos kiállítással is megemlékeznek a világ egykori leghosszabb függőhídjáról. A hivatalos születésnapi ünnepségen zene és hajóparádé is szórakoztatta a látogatókat. Szemtanúk meséltek a híd 1937-es átadásáról, mérnökök meséltek az építési munkálatokról. Emellett megemlékeztek azokról is, akik a hídról leugorva vetettek véget életüknek: 1558 pár cipőt tettek egymás mellé, hivatalos adatok szerint ugyanis ennyien követtek el öngyilkosságot a 70 méteres magasságból leugorva.

A Golden Gate hidat négyévi munkálatok után 1937. május 27-én adták át, először a gyalogosok vehették igénybe. A 33 millió dollárra rúgó grandiózus építkezésen 1500 munkás vett részt. A Golden Gate hídtól 1964-ben a New York-i Verrazano híd "lopta el" a világ leghosszabb függőhídjának címét, amelyet manapság a japán Akasi Kaikjo híd birtokol.

Fotógalériánk a híd történetével - kattintson a képre!
©