szerző:
MTI

Hétfőn is támadta a felkelők bástyáit a szíriai kormányerők tüzérsége. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint 14 ember meghalt.

A hadsereg helikopterek támogatásával lőtte a középső Homsz tartománybeli Rasztánt, amelyet hónapok óta próbál visszafoglalni a lázadóktól. Az ugyanszak homszi Kuszeirben a felkelők intéztek támadást egy katonai úttorlasz ellen, aminek következtében "halottak és sebesültek" voltak a katonák soraiban a megfigyelő központ szerint.

A keleti Deir-ez-Zór tartomány al-Asara települését is lőtték a kormányerők, a tüzérségi támadásban két civil és egy dezertőr halt meg, majd katonák és lázadók összecsapásaiban hat katona esett el - közölte a jogvédő központ.

Vasárnap összesen 63 ember halt meg a szíriai erőszakban: 38 civil, 19 katona és hat lázadó. Az utóbbi napokban hevesebbekké váltak a harcok az ország több városában, és a - főként dezertőr katonákból álló - Szabad Szíriai Hadsereg egyre súlyosabb veszteségeket okoz Bassár el-Aszad elnök kormányerőinek.

Rijád el-Aszaad ezredes, a Szabad Szíriai Hadsereg főparancsnoka egy kuvaiti lap hétfői számában közölt nyilatkozatában tagadta, hogy kuvaitiak harcolnának a szíriai lázadók oldalán. "Nincsenek nem szíriai tagjai az SZSZH-nak, az kizárólag szíriai katonákból és tisztekből áll, akik a forradalom védelméért küzdenek" - mondta az al-Vatan című újságnak, így válaszolva az al-Kabasz című lap előző napi hírére, miszerint kuvaitiak tucatjai jutottak be a török-szíriai határon át, hogy az SZSZH oldalán harcoljanak.

A lázadóparancsnok szerint, akit Törökországban ért el az al-Vatan, a damaszkuszi rezsim azért terjeszt ilyen híreket, "hogy elhitesse: vannak dzsihadisták, al-Kaida-tagok, aktív fegyveres csoportok Szíriában, ami rossz fényt vet a forradalomra". Az al-Kabasz cikke szerint szaúdi, algériai és pakisztáni harcosok is vannak Szíriában. Aszaad erre azt mondta, hogy az SZSZH-nak nincs szüksége külföldi harcosok segítségére, csak fegyverekre és pénzügyi támogatásra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!