szerző:
MTI

Egyedülálló hettita szobrot tárt fel Törökországban egy nemzetközi régészcsoport, amely Antakya közelében, a Tell Tayinat-i lelőhelyen végez ásatásokat - olvasható a Hürriyet Daily News angol nyelvű török lap online kiadásában.

Az egykori város, Kinalua stratégiailag kényes helyen, az Orontész-folyó mellett épült, így rendre a tenger felé törő hadjáratok útjába került. Kétszer töltött be fontos regionális szerepet - a korai bronzkorban, majd a korai vaskorban, 3200 évvel ezelőtt újjáépült, amikor a Közel-Kelet "magához tért" a tengeri népek dúlása után. Kinalua Kr.e. 738-ban, III. Tukulti-apil-Ésarra asszír uralkodó egyik hadjáratában semmisült meg, és soha többé nem épült újjá.

A Tell Tayinat-i lelőhelyen 2004 óta folynak feltárások, az ásatásokat kanadai, török és amerikai régészek végzik a Torontói Egyetem archeológusainak vezetésével. Sok értékes tárgy került elő eddig, így egy évvel ezelőtt megtalálták a Kinalua fellegvárának kapuját "őrző" oroszlánszobrot, ez év júniusban pedig egy sor szobrot találtak. A legújabb leletet bemutató Ertugrul Günay török kulturális és turisztikai miniszter egyedülállónak nevezte a hettita szobrot, amelynek "nincs párja" a világon.

A másfél méteres, másfél tonnás töredéket bazaltból faragták. A hosszú hajú, szakállas alak a jelek szerint fegyvert markolhatott, ami arra utal, hogy a területen katonai államalakulat volt. "Nem görög vagy római alkotásról van szó. Ez a szobor sokat elárul, milyen lehetett az élet a korabeli Anatóliában" - mutatott rá a miniszter. A szobor többi részét eddig nem sikerült megtalálni, ám a feltárt töredék igen jó állapotban maradt fenn. Az alkotás "hátoldalán" Szuppiluliumasz felirat olvasható.

A hettiták ókori anatóliai nép, amely Hatti történelmi régióban (a mai Közép-Törökország területén) élt, és elsőként egyesítette Anatólia területének nagy részét. Országuk volt az első igazán vaskori állam, amely híres volt kiváló harci kocsisairól. Birodalmuk a Kr. e. 14-13. században élte fénykorát. Fővárosuk Hattuszasz volt.

A tengeri népek kifejezés az ókori népek egy titokzatos csoportját jelöli, amelyek tengeri portyázókként a keleti Mediterráneum partjain megtámadták Ciprust, Kánaánt és Egyiptomot a XIX. dinasztia idejének végén.

I. Szuppiluliumasz Hatti királya, Ehnaton, Tutanhamon kortársa volt, Kr. e. 1344-1322. között uralkodott. III. Tukulti-apil-Ésarra (uralkodott Kr. e. 745 - Kr. e. 727) az Újasszír Birodalom egyik jelentős uralkodója volt, aki az Ószövetségben Tiglat-Pileszer, Tiglat-Pilészár, Tiglatpilezer néven szerepelt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!