szerző:
MTI

Nem sikerült Föld körüli pályára állítani két műholdat az orosz Proton-M típusú hordozórakétával – közölte kedd hajnalban az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz.

A Proton-M helyi idő szerint éjfél előtt fél órával startolt a kazahsztáni Bajkonurból, Föld körüli pályára kellett állítania egy orosz és egy indonéz műholdat. A Roszkoszmosz szerint a felbocsátás sikertelen volt: a Briz-M gyorsító fokozatot és a két műholdat nem találták meg a kijelölt pályán.

Előzetes értékelések szerint a Briz-M és a két műhold levált ugyan a hordozórakétáról, a gyorsító fokozat hajtóművei idejében beindultak, de hét másodperccel később leálltak, holott ennek 18 perc és 5 másodperc múlva kellett volna megtörténnie.

Az űreszköz mozgását a hadsereg és Roszkoszmosz szakemberei kísérik figyelemmel, és elemzik a helyzetet – közölte a hivatal illetékese.

Az orosz űripar és űrkutatás az utóbbi időszakban több kudarccal szembesült. Tavaly 33 űreszközt bocsátottak fel, s közülük ötnek a küldetése sikertelen volt. A legnagyobb kárt az orosz űrkutatásnak a Fobosz (Phobos)-Grunt űrszonda elvesztése okozta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!