szerző:
MTI

A Jobbikhoz közeledik a magyar kormány azzal, hogy a mitológia segítségével keres magának szövetségeseket Ázsiában – írja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatának vezetője az Orbán a mítoszok és a szélsőségek veszélyes keverékével játszik című jegyzetében azt írja, hogy turánizmus a magyar fasiszták fő ideológiája volt, s a mai politikai pártok közül eddig csak a Jobbik vállalta fel.

Szerinte a magyar kormány "keleti nyitás" politikája nem más, mint Budapest igyekezete kitörni az európai diplomáciai elszigeteltségből, és Ázsiában találni barátokra. Ehhez a leporolt turániznus nagyon jó eszköz – jegyzi meg Ehl. Horthy Miklós rehabilitációja és a növekvő antiszemitizmus nemzetközi bírálata után a "kormány összekapcsolása a fasiszta ideológiával" a turánizmus révén "könnyen olyan következtetés levonására adhat okot, hogy Orbán Viktor és pártja a valóságban közelebb vannak a szélsőséges Jobbikhoz, mint ahogy azt eddig az európaiak hitték" – zárja jegyzetét Martin Ehl.

©