szerző:
MTI

Sürgős segítséget kért Jordánia az Európai Uniótól, hogy meg tudjon birkózni a szíriai menekültek tömegeivel - közölte pénteken az Európai Bizottság.

Ammán sátrakat, takarókat, hordozható fűtő berendezéseket, matracokat, víztartályokat, mobil WC-ket, tisztálkodási felszerelést és anyagi segítséget kért az Európai Bizottság Polgári Védelmi Mechanizmusától, amely a 27 uniós tagállam mellett Liechtenstein, Norvégia, Horvátország, Izland és Macedónia felajánlásait gyűjti össze, majd a segítséget humanitárius segélyszervezetek és a civil szféra segítségével oda juttatja, ahol arra szükség van.

Szíriából az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint eddig 87 ezren menekültek át Jordániába. Az ammáni hatóságok állítása szerint viszont a közel-keleti ország területén több mint 200 ezer szíriai menekült él már.

"Minél több menekült érkezik Jordániába, annál nehezebb őket elhelyezni, ivóvizet és egészségügyi ellátást biztosítani nekik és oktatást a gyerekeknek a menekülttáborokban" - mondta Krisztalina Georgieva, a humanitárius segélyezést felügyelő uniós biztos.

A regisztrált menekültek legtöbbje Jordánia déli, legszegényebb részén lelt menedéket. Az ammáni hatóságok meglehetősen jól kezelik a helyzetet, és eddig képesek voltak megbirkózni a menekültáradattal.

Az Európai Unió a múlt héten jelentette be, hogy 50 millió euróval összesen 119 millió euróra növeli a Szíriából elmenekülőknek és a Szíriában földönfutóvá váltaknak nyújtott segítséget.

Szíriából az ENSZ adatai szerint már körülbelül negyedmillió ember menekült Törökországba, Jordániába és Irakba.