szerző:
MTI

A Kínával szemben 1989 óta érvényben lévő európai fegyverembargó fenntartásán sajnálkozott a kínai miniszterelnök a csütörtökön Brüsszelben megkezdődött 15. EU-Kína csúcstalálkozón.

"Őszintén szólva, nagyon sajnálatosnak tartom az embargót" - jelentette ki Ven Csia-pao, amikor Brüsszelben találkozott José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével és Herman Van Rompuyjel, a közösség elnökével. Azt is felvetette, hogy Peking tíz éve keményen igyekszik megszerezni a piacgazdasági státust, de az eredmény "nehezen megfogható". 

Ven ezzel együtt azt is hangsúlyozta, hogy Kína és az Európai Unió között "nincsenek nagyobb érdekellentétek", és "Kína szilárdan támogatja az európai integrációt". Egy oldalvágással az Egyesült Államok felé azt is hangsúlyozta, hogy "mindkét fél a többpólusú világ híve és ellenzi az unipolaritást".

Rompuy elismeréssel szólt arról, hogy a kétoldalú kereskedelem "látványosan növekedett" azóta, hogy Ven tíz évvel ezelőtt átvette a kormányfői tisztséget. Barroso emlékeztetett arra, hogy majdnem tíz éve annak is, hogy a felek stratégiai partnerségre léptek. 

A csúcstalálkozót zárt ajtók mögött tartják, és a kínai fél elzárkózása miatt közös sajtótájékoztató sem lesz utána. A brüsszeli székhelyű nemzetközi sajtószövetség szerint a kínaiak távol akarták tartani azokat a tudósítókat, akik nem osztják a nézeteiket, és emiatt egyáltalán nem szerveznek sajtókonferenciát, viszont írásos nyilatkozatokat kiadnak.

A kínai miniszterelnök üzletemberekkel is találkozott a csúcs alkalmából, és kijelentette: "Kína és az Európai Unió egyaránt a szabad és nyílt gazdaság és kereskedelem politikáját követi, elveti a protekcionizmust és a gazdasági globalizáció előre haladásán munkálkodik". Véleménye szerint az unió "jó úton halad az adósságok ügyének kezelésében, s most az a fontos, hogy ültessék át a gyakorlatba a politikai intézkedéseket".

"Kína, a megfelelő csatornákon keresztül ki fogja venni a részét az adósságprobléma megoldásából" - mondta, és emlékeztetett arra, hogy Peking "az utóbbi hónapokban befektetett az euróövezet országainak állampapírjaiba és az európai pénzügyi stabilitási alapba (EFSF). "Kínának szüksége van az Európai Unióra a fejlődéséhez, és az EU-nak is szüksége van Kínára a saját fejlődéséhez" - mondta.

Herman Van Rompuy arról biztosította partnerét, hogy az EU és Kína érdekei jobban összetartanak, mind eddig bármikor, s az egyiket nem lehet elképzelni a másik nélkül.

A találkozó alkalmával Csen Tö-ming kínai kereskedelmi miniszter és Andris Pielbags fejlesztési európai biztos megállapodást írt alá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében való együttműködésről - adták tudtul egy nyilatkozatban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!