szerző:
MTI

Etnikai tisztogatással vádolta meg Izraelt csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnök az ENSZ Közgyűlésén a Jeruzsálem keleti, arab felében folytatódó zsidó telepépítések ügyében.

"Ez egy etnikai tisztogató hadjárat a palesztinok ellen, az otthonaik lerombolásával. Izrael újabb katasztrófát hoz a palesztin népre", ha folytatja telepítési politikáját - mondta.

A politikus közölte: tovább dolgoznak azon, hogy az ENSZ ismerje el a szuverén palesztin államot. "Intenzív konzultációk folynak több regionális szervezettel és a tagállamokkal a kérdésről. Az erőfeszítések az idén a megfigyelői státus elérését célozzák" - mondta.

Enne megszerzése "nem jelenti azt, hogy meg akarjuk fosztani Izraelt a legitimitásától, hanem azt, hogy jöjjön létre egy állam, amelyet létre kell hozni: Palesztina. A helyzet bonyolultsága és a csalódottság ellenére azt mondjuk a nemzetközi közösségnek, hogy még van esély - talán az utolsó - a kétállami megoldás megmentésére és a béke megóvására" – érvelt Mahmúd Abbász.

A Palesztin Hatóság tavaly sikertelenül próbálkozott a teljes jogú tagállam rangjának megszerzésével, az idei cél ennél kevésbé ambiciózus. Palesztina a megfigyelő entitás fokán áll most.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden kijelentette, hogy a kétállami megoldás a béke egyetlen elfogadható választási lehetősége, de az izraeli telepek növekedésével "az ajtó talán végleg bezárul".

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!