szerző:
hvg.hu

Michael Bloomberg, New York polgármestere több, mint egy órás késéssel kezdte meg sajtótájékoztatóját, ahol bejelentette, a Sandy hurrikán már elhagyta New York térségét.

Mint mondta, "pusztító vihar volt, talán a legrosszabb", amivel a városnak eddig meg kellett küzdenie, ám hősies munkával sikerült megmenteni a várost és az emberi életeket.

Bloomberg elmondta, a vihar miatt kitört tüzekkel nmég most is küzdenek a tűzoltók, több, mint 80 ház teljesen megsemmisült a városban, de szerencsére a tűzesetekben senki nem halt meg.

A polgármester kijelentette, sokan elvesztették otthonukat a hurrikán miatt, a város azonban segítséget nyújt nekik, és amíg nem térhetnek vissza, vagy nem kapnak átmeneti szállást, addig a város óvóhelyei nyitva maradnak.

Bloomberg elmondta, bár a legfontosabb az emberi életek megmentése volt, tizen mégis életüket vesztették a városban, az ő családjuknak, és az otthonaikat elvesztőknek részvétét fejezte ki.

A polgármester hozzátette: New Yorkot nem lehet máról holnapra újjáépíteni, az első és legfontosabb feladat azonban a közlekedés és az áramszolgáltatás helyreállítása lesz.

Ezzel kapcsolatban elmondta, a metrók őjraindítása legalább 4-5 napba fog telni, a metróalagutakat ugyanis elárasztotta a víz, a buszok azonban várhatóan már holnap megindulhatnak, ha az utakat szerdára sikerül megtisztítani a víztől és a romoktól.

Az iskolák ma is, és holnap is zárva maradnak, de mint mondta, ha valaki biztonságosan el tud jutni a munkahelyére, az holnap már megpróbálhatja.

A légiközlekedéssel kapcsolatban Bloomberg azt mondta, nem tudják, mekkora a kár akár a leszállópályákon, akár a navigációs rendszerekben, így azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor indulhatnak újra a repülők.

Olvasson a Sandy hurrikánról percről-percre!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!