szerző:
MTI

XVI. Benedek pápa gratulált szerdán Barack Obama újraválasztásához, egyben annak a kívánságának adott hangot, hogy az amerikai elnök továbbra is védelmezni fogja a béke és igazságosság eszményeit, amelyek az Egyesült Államok alapító atyáit vezérelték.

A Carlo Maria Vigano washingtoni pápai nuncius által átadott üzenetben a pápa hangsúlyozta az amerikai elnök "rendkívüli felelősségét" országával és a nemzetközi közösséggel szemben.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő ehhez kapcsolódva kijelentette: a Szentszék mindenekelőtt azt várja az amerikai elnöktől, hogy álljon ki az alapvető emberi és szellemi értékek tiszteletben tartása mellett, és mozdítsa elő "az élet és a vallásszabadság kultúráját". 

Az "élet kultúrája" kifejezés az egyház szóhasználatában az abortuszra utal. Obama támogatja az abortuszhoz való jogot, és a nők egészségügyi problémái kampányának fő témái közé tartoztak. Az amerikai katolikus egyház vitában áll az Obama-kormánnyal az egészségügyi reform miatt, amely a magán munkaadókat - köztük az egyházi intézmények többségét - arra kötelezi, hogy egészségbiztosítást kössenek munkavállalóikkal. Ez a fogamzásgátló szerek állami támogatását is magában foglalja. Az egyház ezt a vallásszabadság alkotmányos joga megsértésének tekinti. 

Dilma Rousseff brazil elnök a Brazíliavárosban megnyílt nemzetközi korrupcióellenes konferencia keretében gratulált Obama újraválasztásához. 130 ország kormányainak, társadalmi mozgalmainak és vállalatainak képviselői előtt méltatta az amerikai elnök győzelmét. Az Egyesült Államok Brazília második legnagyobb kereskedelmi partnere Kína után.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!