szerző:
HVG

Magyarországra is kiterjedő korrupciós láncra bukkant a bécsi államügyészség az osztrák vadászgépbeszerzések kapcsán.

„Korábbi üzletfelem igen jelentős összeggel tartozik, és az ügy évek óta bírósági eljárás alatt áll, és amíg ez le nem zárul, a végelszámolásra nem kerülhet sor” – írta a magyar cégbíróságnak a tavalyi éves beszámoló kiegészítő mellékletében Frank Petmecky, a Hortobágy Consulting & Management Kft. ügyvezetője és 44 százalékos tulajdonosa.

Petmeckyre Európa három ügyészsége, az összehangolt nyomozásban eljáró német, osztrák és svájci vádlók gyűjtik a terhelő bizonyítékokat. Azt gyanítják, ő mozgatta a bécsi-müncheni központú Eurofighter-botrány és a vele összefüggő Gripen-ügy „vesztegetéstechnikai” szálait.

„Összeállt az egész konstrukció, most már csak azt kell megtalálni, kik kaptak a kenőpénzből” – így fogalmazott a HVG-nek a Zöldek nevű osztrák parlamenti párt katonapolitikai szóvivője, Peter Pilz, aki már 2007-ben elnöke volt annak a parlamenti vizsgálóbizottságnak, amely az osztrák állam által megvásárolt Eurofighter Typhoon katonai repülőgépek üzlete körüli rendellenességet vizsgálta, de kellő bizonyítékok híján lezárni kényszerült a kutatást.

A szövevényes Gripen-ügy jelenlegi állásáról az e heti HVG-ben olvashatnak.