szerző:
MTI

Megérkeztek az első afrikai katonák csütörtökön Maliba: egy repülőgép 40 togóival szállt le a bamakói repülőtéren. Ez az előőrse annak a nyugat-afrikai haderőnek, amelyet Maliba vezényelnek, hogy segítse az iszlamisták kiűzését.

Közben ismét kitörtek a harcok csütörtökön, a francia beavatkozás hetedik napján a Mali középső részén fekvő Konnában iszlamista fegyveresek és mali katonák között.

A fővárostól mindössze 150 kilométerre fekvő Banambában éjszaka riadókészültséget hirdettek és csütörtökön 100 fős mali egységet küldtek a városba, miután jelentések szerint iszlamistákat láttak a környéken. A várost út köti össze Diabaly helyőrségi várossal, amely az iszlamisták kezén van, és amelyet a francia légierő csütörtökön is bombázott és a szárazföldi erők is támadtak.

Egy nevének elhallgatását kérő banambai városi vezető elmondta: jelentéseket kaptak arról, hogy a lázadók gépkocsioszlopa elhagyta Diabalyt a Banambához vezető úton.

Franciaország múlt pénteken hajtotta végre az első légitámadásokat, hogy megállítsák a lázadókat a Bamakótól 690 kilométerre fekvő Konnánál. Párizs eddig 1400 katonát vonultatott fel egykori gyarmatán, és összesen 2500 fős kontingens Maliba küldését tervezi.

A Maliba telepítendő afrikai haderő kötelékébe Nigéria 900, Niger, Burkina Faso, Togo és Szenegál 500-500, Benin 300, Guinea és Ghana egyenként több mint száz katonát ígért. Emellett Csád is ígért összesen 2000 katonát. Idővel a tervek szerint ezek az egységek veszik át a francia alakulatok feladatait.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa december 20-án engedélyezte az ECOWAS kontingensének bevetését.

Addisz-Abebában január 29-én, egy nappal az Afrikai Unió (AU) csúcstalálkozójának zárása után értekezletet tartanak az adományozó országok, amelyen a kontingens működéséhez szükséges források és a mali biztonsági erők számára szükséges más eszközök biztosításáról tárgyalnak – közölte csütörtökön az AU bizottsága.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!