szerző:
MTI

Az afgán elnök elrendelte vasárnap, hogy az amerikai különleges erők két héten belül hagyják el a stratégiailag fontos Vardak tartományt, mert felmerült a gyanú, hogy bizonyos afgán megbízottaik kegyetlenkednek más afgánokkal - jelentette be Hamid Karzai szóvivője.

A döntés az afgán nemzetbiztonsági tanács ülésén született. Ezek az afgánok "zaklatnak, kínoznak, és egyes esetekben meg is ölnek ártatlan embereket" - olvasható a tanács közleményében - tette hozzá a szóvivő. 

Vardak a Kabult keletről határoló tartomány, a főváros kapujának is tekintik, és a tálib lázadók meglehetősen sok támadást követnek el a területén. Emiatt az amerikai erők is jelentős hadműveleteket indítottak Vardakban az elmúlt években. A tálibok ebben a tartományban hajtották végre azt a támadást, amelynek a legtöbb amerikai katona - a haditengerészet 30 kommandósa - esett áldozatul az egész afganisztáni háború alatt: 2011 augusztusában lelőttek egy Chinook helikoptert. Az afgán erők azonban mára már átvették a legtöbb különleges hadművelet irányítását, főleg a éjszakai rajtaütésekét. 

"A védelmi miniszter magyarázatot követel az amerikaiaktól arra, hogy kik azok az afgánok, akik az ő fegyveres csoportjaikban dolgoznak. Át kell adniuk ezeket az embereket az afgán félnek, hogy nyomozhassunk a velük kapcsolatos ügyekben" - mondta az elnöki szóvivő. 

Az elnöki döntés nyilvánvalóan váratlanul érte mind az afganisztáni nemzetközi koalíciót, mind a külön parancsnokság alá tartozó afganisztáni amerikai erőket. Az amerikaiaknak több olyan cselekedetük volt már Afganisztánban - Korán-példányok elégetése egy támaszponton, civilek állítólagos megölése -, amelyek felháborodást váltottak ki az afgán társadalomból. "Komolyan veszünk és alaposan kivizsgálunk minden fegyelmezetlenségre vonatkozó panaszt" - közölték az amerikai erők egy kommünikében, Karzai döntésére reagálva.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!