Az afgán elnök hazaküldte az amerikaiakat

2013. február 24., vasárnap, 21:00 • Utolsó frissítés: 2013. február 24., vasárnap, 21:02
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Az afgán elnök elrendelte vasárnap, hogy az amerikai különleges erők két héten belül hagyják el a stratégiailag fontos Vardak tartományt, mert felmerült a gyanú, hogy bizonyos afgán megbízottaik kegyetlenkednek más afgánokkal - jelentette be Hamid Karzai szóvivője.

A döntés az afgán nemzetbiztonsági tanács ülésén született. Ezek az afgánok "zaklatnak, kínoznak, és egyes esetekben meg is ölnek ártatlan embereket" - olvasható a tanács közleményében - tette hozzá a szóvivő. 

Vardak a Kabult keletről határoló tartomány, a főváros kapujának is tekintik, és a tálib lázadók meglehetősen sok támadást követnek el a területén. Emiatt az amerikai erők is jelentős hadműveleteket indítottak Vardakban az elmúlt években. A tálibok ebben a tartományban hajtották végre azt a támadást, amelynek a legtöbb amerikai katona - a haditengerészet 30 kommandósa - esett áldozatul az egész afganisztáni háború alatt: 2011 augusztusában lelőttek egy Chinook helikoptert. Az afgán erők azonban mára már átvették a legtöbb különleges hadművelet irányítását, főleg a éjszakai rajtaütésekét. 

"A védelmi miniszter magyarázatot követel az amerikaiaktól arra, hogy kik azok az afgánok, akik az ő fegyveres csoportjaikban dolgoznak. Át kell adniuk ezeket az embereket az afgán félnek, hogy nyomozhassunk a velük kapcsolatos ügyekben" - mondta az elnöki szóvivő. 

Az elnöki döntés nyilvánvalóan váratlanul érte mind az afganisztáni nemzetközi koalíciót, mind a külön parancsnokság alá tartozó afganisztáni amerikai erőket. Az amerikaiaknak több olyan cselekedetük volt már Afganisztánban - Korán-példányok elégetése egy támaszponton, civilek állítólagos megölése -, amelyek felháborodást váltottak ki az afgán társadalomból. "Komolyan veszünk és alaposan kivizsgálunk minden fegyelmezetlenségre vonatkozó panaszt" - közölték az amerikai erők egy kommünikében, Karzai döntésére reagálva.


Az afgán elnök hazaküldte az amerikaiakat
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
Észak-Korea: ilyen egy diktatúra maratonja - Nagyítás-fotógaléria

Észak-Korea: ilyen egy diktatúra maratonja - Nagyítás-fotógaléria

Világszerte 27 országából vettek részt sportolók és hobbifutók az észak-koreai maratonon, ami a kirakatfőváros széles utcáin keresztül a Kim Ir Szen...

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X