szerző:
MTI

Autóval üldözték és baseballütővel támadtak a német ARD televízió urbanizációról forgató tévéseire Kínában. A héten két, újságírókat érintő atrocitás is történt az országban.

A külföldi tudósítók klubjának tájékoztatása szerint a támadás szerdán történt, egy Pekingtől körülbelül 50 kilométerre lévő faluban, ahol a tévések a központi kormány urbanizációs törekvéseiről forgattak filmet. A téma kiemelt helyen szerepel az új kínai vezetők közép és hosszú távú tervei között. A tévéstáb régi és új házakat filmezett.

Az ARD újságíróinak beszámolója szerint ismeretlenek négy járművel a hazaigyekvő újságírók autójának nyomába eredtek, és igyekeztek azt leszorítani az útról, illetve balesetet okozni. A tévés autót végül sikerült megállásra kényszeríteniük, ezután hat ember kézzel bezúzta annak ablakait. Az autót ezután baseballütőkkel kezdték ütlegelni, de a stábnak sikerült elhajtani. Senki sem sérült meg.

A külföldi tudósítók klubja az ARD riporterét, Christine Adelhardtot idézi, akinek a helyi rendőrőrsön az egyik szemtanú azt mondta: az üldöző autók egyike a falu kommunista párttitkárának tulajdona.

A rendőrök viszont azt mondták: a település lakói nyilván provokálónak érezték, hogy a külföldiek filmezik őket.

A héten nem ez volt az egyetlen újságírók elleni támadás az országban. Csütörtökön a hongkongi South China Morning Post fotósát fenyegették meg és pofozták fel, aki a kínai-hongkongi határon zajló kereskedésről készített képeket. A fotós enyhe sérülésekkel megúszta az esetet, a támadókat őrizetbe vették a hatóságok.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!