szerző:
MTI

A legfelső bíróságig jutott Romániában az első "egyházi műhibaper", amelyet azért indított egy Arges megyei ügyvéd öt ortodox pap, köztük Calinic érsek ellen, mert nem űzték el lakásából a rossz szellemeket.

Madalin Caciulescu csalással vádolja a papokat és szerzeteseket, arra hivatkozva, hogy az általuk végzett egyházi szertartások hatástalanok maradtak, az érseknek pedig azt rótta fel, hogy büntetlenül hagyta az "egyházi műhibát".

Az ügyvéd azért fordult a papokhoz, mert úgy érezte, hogy lakását rossz szellemek vették birtokukba. Keresetében leírta, hogy a tévékészüléke és hűtőszekrénye csattogott, ablakán pedig varjak kopogtattak.

Beszámolója szerint a gavanai parókia papjai kiszálltak lakására, ahol szelleműző szertartást végeztek. Később a panaszos a tutanai kolostor egyik szerzetesétől is segítséget kért, de azok a temetéseknél használatos kegytárgyak, amelyeket a szerzetes a matracába dugott, ugyancsak hatástalanok maradtak.

A keresettel foglalkozó ügyészek elutasították a bűnvádi eljárás beindítását, de Caciulescu nem nyugodott ebbe bele, és az ügyészség ellen is panaszt emelt. Az ügy most már a román igazságszolgáltatás csúcsáig jutott: az "egyházi műhibapert" március 13-ára tűzték ki a román legfelső bíróságon - írta a Gandul.info.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!