33 évig titokban volt a herceg szeretője a most meghalt svéd hercegné

2013. március 11., hétfő, 10:57 • Utolsó frissítés: 2013. március 11., hétfő, 12:48
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Lilian hercegnét gyászolják a svédek: a brit származású előkelőség, akinek Bertil herceghez, későbbi férjéhez fűződő titkos szerelme Svédország legismertebb románca lett, 97 esztendősen vasárnap hunyt el.

A pár a második világháború alatt ismerkedett össze Londonban, szerelmüket azonban a korona érdekében és az alkotmányos válság elkerülésére 33 éven át titokban kellett tartaniuk, és csak 1976-ban házasodhattak össze. A királyi udvar megemlékezésében felidézte, hogy a hercegné, aki Lilian Davies néven látta meg a napvilágot, walesi munkáscsaládból származott.

Az egykor modellkedő és színésznői álmokat dédelgető, elvált Lilian és Bertil – az 1950 és 1973 között uralkodó VI. Gusztáv Adolf svéd király fia – nem hozhatta nyilvánosságra kapcsolatát, mivel a svéd trón várományosa, a herceg bátyja, Gusztáv Adolf 1947-ben repülőgép-baleset áldozata lett, másik bátyja, Sigvard pedig nem ülhetett a trónra, mert közrangú nőt vett feleségül. Az alkotmányos válsággal fenyegető helyzetben a hercegnek ki kellett várnia, amíg unokaöccse felnő, és elfoglalja a trónt. Csak ezt követően vehette el Liliant, és jelenhetett meg vele a nyilvánosság előtt. Az akkor már hatvanas éveiben járó hercegi pár egy televíziós interjújában csak azt sajnálta, hogy a hosszú ideig tartó titkolózás miatt nem vállalhattak gyereket.

Bertil 1997-ben bekövetkezett halála után a hercegné megírta szerelmük történetét, amely 2000-ben jelent meg könyv alakban. Lilian hercegné 2010-ben vonult vissza a nyilvánosságtól, miután az udvar bejelentette, hogy Alzheimer-kórban szenved.

A hercegné halálhírére Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök közleményben fejezte ki gyászát. "A királyi család szeretett és elismert tagja távozott" – fogalmazott. A helyi média értesülése szerint a királyi család tagjai még el tudtak búcsúzni a hercegnétől, akit vasárnap délután álmában ért a halál.


33 évig titokban volt a herceg szeretője a most meghalt svéd hercegné
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
AJÁNLJUK MÉG
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X