szerző:
MTI

A moszkvai Nagyszínház balett-művészei kedden levélben kérték Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy rendeljen el új vizsgálatot a művészeti igazgatójukat, Szergej Filint ért savtámadás ügyében, mondván, nem a letartóztatott Pavel Dmitricsenko a tettes, ő csak egy "gyalogáldozat" az ügyben.

A Bolsoj 300 művésze fordult nyílt levélben az orosz államfőhöz, amelyben annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy Pavel Dmitricsenko csak a rendőrségi nyomás miatt ismerte be a január 17-i támadásban játszott felbujtó szerepét.

A moszkvai rendőrség nem volt hajlandó kommentálni a levelet, amely azt sugallja, hogy az ügyben még további fordulatok állhatnak be. "A vizsgálat következtetései számunkra hevenyészettnek tűnnek, a bizonyíték nem meggyőző, és Pavel beismerése az őt ért kemény nyomás eredménye" - írták a művészek.

Hozzátették, hogy "egy tisztességes és elfogulatlan vizsgálatot" kérnek a Szergej Filint ért támadás ügyében. Vizsgálóbizottság alakítását kérték az elnöktől a levélben, amelyet más kormányzati illetékeseknek és a Nagyszínház vezetésének is elküldtek.

Pavel Dmitricsenkót, a moszkvai Nagyszínház szólótáncosát, Jurij Zaruckijt, a feltételezett elkövetőt és Andrej Lipatovot, aki Zaruckijt a támadás helyszínére szállította, egy hete állította elő a rendőrség a balett-igazgató elleni támadás gyanújával. A férfiak szerdán már beismerő vallomást tettek.

Dmitricsenko elmondta, hogy ő rendelte meg a támadást, azzal védekezett, hogy nem ilyen mértékben akart bosszút állni Filinen. Sajtóhírek szerint Dmitricsenko élettársa, Anzselina Voroncova - ugyancsak a Bolsoj szólótáncosa - miatt keveredett konfliktusba a balett-társulat 42 éves művészeti igazgatójával. A támadás közvetlen kiváltó oka állítólag az volt, hogy Filin megtagadta a Hattyúk tavának főszerepét Voroncovától.

Dmitricsenko letartóztatásának napján Jevgenyij Szazonov balett-táncos elmondta, hogy a nyomozók a társulat 200 tagját összegyűjtötték, hogy mondják el véleményüket arról, mi is történhetett valójában. A táncosok több mint fele annak a véleményének adott hangot, hogy nem hisz Dmitricsenko bűnösségében.

Kedden a moszkvai Nagyszínház vezetése jelezte, amennyiben Dmitricsenkót felmentik az ügyben, megtarthatja állását a társulatnál. Anatolij Ikszanov igazgató a társulat tagjainak levelére reagálva sajtóértekezleten jelentette be, hogy mindaddig, amíg nem mondják ki Dmitricsenko bűnösségét, a Rettegett Iván szerepéből közismert táncos a társulat tagja marad. Azt is közölte, hogy osztja a társulat véleményét arról, hogy a nyomozás elfogult lehet.

Az orosz belügyminisztérium kedden közleményben közölte, hogy a rendőrség tisztességes vizsgálatot fog folytatni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!