szerző:
MTI

Saját vagyonából 12 millió dolláros reklámkampányt indít Michael Bloomberg, New York milliárdos polgármestere a fegyvertartás szigorításáért - jelentette vasárnap az amerikai sajtó.

A hétfőn induló kampányban a Demokrata Párt politikusa arról szeretné meggyőzni a kongresszusi képviselőket, hogy szavazzák majd meg április elején azt a törvényt, amely kiterjesztené a fegyvervásárlók előéletének ellenőrzését. A Bloomberg által vezetett, "Polgármesterek az illegális fegyverek ellen" nevű csoport – amely több mint 800 városvezetőt tömörít – március 28-ra országszerte több mint száz, az ellenőrzés szigorítását népszerűsítő rendezvényt szervez. A kampányt 13 olyan államban folytatják le – többek között Ohióban, Pennsylvaniában, Észak-Karolinában és Arizonában –, amelynek kongresszusi képviselői a csoport szerint megosztottak a szigorítás kérdésében.

Az Egyesült Államokban minden tíz fegyvereladásból négy esetben nem vizsgálják a vásárló előéletét, például, hogy volt-e büntetve, vagy hogy nem áll-e pszichiátriai kezelés alatt. A "Polgármesterek az illegális fegyverek ellen" szerint 2011-ben 6,6 millió fegyvert adtak el az Egyesült Államokban anélkül, hogy ismerték volna a vásárló előéletét.

Az amerikaiak több mint 90 százaléka – ezen belül a fegyvertartók 85 százaléka – támogatja a fokozottabb ellenőrzést, de nem biztos, hogy a törvényjavaslat át tud menni a kongresszus alsóházában, mert ott a Republikánus Pártnak van többsége. A republikánus kongresszusi képviselők többsége ellenzi a fegyvertartás bármilyen szigorítását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!