szerző:
MTI

Az ENSZ-főtitkár kedden figyelmeztette az atomlétesítményei újraindítását bejelentő Észak-Koreát, hogy "a válság túlságosan messzire jutott". "Az atomfenyegetés nem játék. Főtitkárként feladatom a háború megakadályozása és a béke felkutatása" – mondta Ban Ki Mun.

A világszervezet főtitkára azt is mondta: meggyőződése, senkinek sem áll szándékában rendszerének helytelenítése miatt megtámadni Észak-Koreát, de nem zárta ki, hogy egyesek határozott választ adnak majd Phenjan újabb és újabb katonai provokációjára.

Észak-Korea kedden ismét ujjat húzott a nemzetközi közösséggel, amikor bejelentette, hogy az atomprogramjainak tilalmára vonatkozó ENSZ-határozatok ellenére újraindítja 2007-ben leállított atomreaktorát.

Phenjan közölte: újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, azokat áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használják majd. Ezek között van az a jongbjoni reaktor is, amelyet 2007-ben állítottak le egy megállapodás részeként, majd 2008-ban a hűtőtornyát is lebontották.

Phenjan folyamatosan ellenezte atomlétesítményei ellenőrzését, és 2008-ban kivonult azokról a tárgyalásokról, amelyek az Egyesült Államok, Kína, Japán, Oroszország valamint a két Korea részvételével folytak az észak-koreai atomprogramról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!