szerző:
MTI

Észak-Korea felelős a több tízezer dél-koreai gépet megbénító márciusi kibertámadásért, szöuli illetékesek szerint az előzetes vizsgálatok során megállapították, hogy a katonai felderítés áll a nagyszabású hackerakció mögött.

Cson Kil Szu, a dél-koreai internetbiztonsági hivatal illetékese közölte szerdán, hogy a nyomozás során hasonlóságot találtak a március 20-i kibertámadás és az észak-koreai hadsereg kémszolgálatának korábbi kalózakciói között. A támadás során használt 76 hackerkódban 18 olyan bitet találtak, amelyeket kizárólag észak-koreai online-támadásokban használtak a korábbi években. A nyomozók szerint legalább hat észak-koreai gépről érték el a dél-koreai szervereket több mint ezer internetes cím (úgynevezett IP-cím) felhasználásával 40 országban. Cson szerint az észak-koreai kémszolgálat feltehetően legalább nyolc hónapig készült erre támadásra, és rendkívül körültekintően tervezte meg az internetes kalózakciót. 

Márciusban 48 ezer dél-koreai számítógépet és szervert ért kibertámadás, nagyjából egyidejűleg összeomlottak a KBS-, az MBC, és az YTN-tévéállomás, valamint a Nonghyup és két másik bank szerverei. Több napig akadoztak a szolgáltatások a megtámadott bankokban, de a vizsgálat megállapította, hogy banki vagy személyes adatokat nem törtek fel. A tévéállomások dolgozói napokon át nem tudtak belépni a szerkesztőségi rendszerbe, de a műsorsugárzás ebben az időszakban is folytatódott. Kormányzati és katonai számítógépes rendszereket nem ért támadás.

Dél-koreai szakértők szerint most csak az előzetes vizsgálat eredményeit tették közzé, de valószínűtlen, hogy a végleges jelentés érdemben más lesz, mert a továbbiakban beszerzett bizonyítékok várhatóan erősíteni fogják a gyanút.

Szöul korábban többször tette felelőssé Phenjant az online támadásokért, így a négy évvel ezelőtti kiberakcióért is, amely több tucat észak-koreai honlap, köztük a dél-koreai elnöki hivatal internetes felületét bénította meg. Phenjant okolták a Nonghyup bank elleni két évvel ezelőtt támadásért, illetve a Junganga Ilbi című lap elleni tavalyi hackerakcióért. Észak-Korea viszont déli szomszédját és az Egyesült Államokat vádolta az internethez és a honlapokhoz való hozzáférés akadályoztatása miatt. 

Bármennyire is rossz Észak-Korea gazdasági helyzete, a phenjani vezetés az elmúlt években rengeteg pénzt költött tudományos és technológiai fejlesztésekre. A kiszivárgó információk szerint rengeteg anyagi és emberi erőforrást fektetett hackerhadseregének fejlesztésébe, ami a Észak-Koreából indított sikeres kibertámadások számán is meglátszik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!