szerző:
MTI/hvg.hu

Gépkocsiba rejtett pokolgéppel hajtottak végre merényletet kedden Franciaország tripoli nagykövetsége ellen - közölték líbiai biztonsági források.

A támadásban megsebesült a nagykövetség két francia őre, egyikük súlyosan. Komoly károk keletkeztek az épületben, ahol a konzulátus helyiségei is vannak, és leomlott a képviseletet övező fal egy része. Teljesen kiégett a nagykövetség előtt parkoló két gépkocsi. A francia képviseletnek kétemeletes villa ad otthont egy főút sarkán a főváros Gargares negyedében.
©

 

A francia elnök a legnagyobb határozottsággal elítélte a merényletet. "Franciaország elvárja a líbiai hatóságoktól, hogy derítsen fényt erre az elfogadhatatlan cselekményre annak érdekében, hogy a tetteseket azonosítsák és bíróság elé állítsák. Franciaországon keresztül ez a cselekmény a nemzetközi közösség minden olyan országát érinti, amely elkötelezett a terrorizmus elleni harcban" - olvasható a francia elnöki hivatal közleményében.

Francois Hollande azt kérte külügyminiszterétől, hogy azonnal induljon a helyszínre és tegyen meg minden szükséges intézkedést a két megsebesült francia őr hazaszállítása érdekében.

Két évvel a líbiai polgárháború után az észak-afrikai országban még mindig gondot okoz a biztonság megteremtése, az egységes hadsereg kialakítása. További problémát jelent a különböző fegyveres csoportok irányítása, amelyek soraiban ott vannak azok a felkelők, akik részt vettek 2011-ben Moammer Kadhafi diktátor hatalmának megdöntésében.

Két, magát megnevezni nem kívánó biztonsági tisztviselő azt mondta, egyelőre nem tudni, miért történt a támadás. Külföldi képviselet ellen Tripoliban még nem követtek el ilyen merényletet.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!