szerző:
MTI

Az Egyesült Államok elővigyázatossági lépéseket rendelt el külföldi létesítményei számára a 2001. szeptember 11-i terrortámadás 12. évfordulója előtt, hogy megvédje azokat egy esetleges újabb támadástól – közölte kedden a Fehér Ház.

Barack Obama elnök helyi idő szerint kedden ismét találkozott belbiztonsági tanácsadójával, Lisa Monacóval, aki az elmúlt hónapokban számos megbeszélést szervezett annak érdekében, hogy garantálni tudják a biztonságot a háromezer ember halálát okozó, New York és Washington elleni támadások évfordulóján.

A Fehér Ház kiemelte, hogy a tavaly szeptember 11-én, a líbiai bengáziban lévő amerikai konzulátus ellen végrehajtott támadás odahaza is érzékelhetővé tette annak valóságát, hogy az Egyesült Államoknak milyen kihívásokkal kell szembenéznie a világban.

A támadás – amelynek következtében négy ember vesztette életét, köztük Christopher Stevens, az Egyesült Államok líbiai nagykövete – az első jelentések szerint egy Nyugat-ellenes tüntetésből indult ki.

Később bebizonyosodott, hogy iszlám szélsőségeseknek az évfordulóhoz igazított, kitervelt terrorcselekményéről volt szó. A kormányzat utóbb hónapokon át védekezni kényszerült a bengázi incidens kezelésével kapcsolatban, miután bírálói azt állították, hogy – Obama újraválasztási esélyeinek védelmében – szándékosan igyekezett kisebbíteni a támadásról kapott hírek jelentőségét.