szerző:
MTI

A népirtás miatt körözött szudáni elnök részt akar venni az ENSZ e heti közgyűlésén, és már foglalt is szobát egy New York-i szállodában. Omar el-Besir vasárnapi kartúmi sajtótájékoztatóján beszélt erről, de nem árulta el, hogy kapott-e beutazási vízumot az Egyesült Államoktól. Azt mondta, hogy Marokkó érintésével repülne az Egyesült Államokba.

Besir nem tart attól, hogy Amerikában letartóztatják. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásáról szóló Római Statútumot. "Senki se hallgathat ki vagy vehet őrizetbe engem az Egyesült Államokban" – mondta.

A Nemzetközi Büntetőbíróság három évvel ezelőtt adott ki nemzetközi körözést Omar el-Besir ellen a nyugat-szudáni Dárfúrban végrehajtott népirtás miatt. A bíróság statútumának tagországai kötelesek letartóztatni Besirt, mihelyt a területükre lép, de az elfogatóparancs kiadása óta a körözött államfő többször járt külföldön, jobbára afrikai és arab országokban.

Mivel az Egyesült Államok nem tagja a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak, így nem kötelezhető a bíróság által körözött személyek kiadatására sem, jóllehet korábban ezt már többször megtette. Egy névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékes arra figyelmeztetett vasárnap, hogy Besirnek nem lesz része "meleg fogadtatásban" az Egyesült Államokban.