szerző:
MTI

A népirtás miatt körözött szudáni elnök részt akar venni az ENSZ e heti közgyűlésén, és már foglalt is szobát egy New York-i szállodában. Omar el-Besir vasárnapi kartúmi sajtótájékoztatóján beszélt erről, de nem árulta el, hogy kapott-e beutazási vízumot az Egyesült Államoktól. Azt mondta, hogy Marokkó érintésével repülne az Egyesült Államokba.

Besir nem tart attól, hogy Amerikában letartóztatják. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásáról szóló Római Statútumot. "Senki se hallgathat ki vagy vehet őrizetbe engem az Egyesült Államokban" – mondta.

A Nemzetközi Büntetőbíróság három évvel ezelőtt adott ki nemzetközi körözést Omar el-Besir ellen a nyugat-szudáni Dárfúrban végrehajtott népirtás miatt. A bíróság statútumának tagországai kötelesek letartóztatni Besirt, mihelyt a területükre lép, de az elfogatóparancs kiadása óta a körözött államfő többször járt külföldön, jobbára afrikai és arab országokban.

Mivel az Egyesült Államok nem tagja a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak, így nem kötelezhető a bíróság által körözött személyek kiadatására sem, jóllehet korábban ezt már többször megtette. Egy névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékes arra figyelmeztetett vasárnap, hogy Besirnek nem lesz része "meleg fogadtatásban" az Egyesült Államokban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!