szerző:
MTI

A török és a jordániai államfő kedden a szíriai vérontás megfékezése érdekében határozottabb fellépésre szólította fel a nemzetközi közösséget, mert szerintük a világ országainak közös felelőssége, hogy ne hagyják cserben a szíriai embereket. A francia elnök kényszerítő erejű határozat elfogadását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától.

Abdullah Gül török államfő és II. Abdalláh jordániai király New York-ban, az ENSZ közgyűlésének 68. ülésszakán szólalt fel ebben az ügyben.

Gül szerint a nemzetközi közösség felelőssége, hogy véget vessen a két és fél éve tartó, több mint százezer áldozatot követelő szíriai polgárháborúnak.

A török köztársasági elnök üdvözölte a szíriai rezsim vegyi fegyvereinek megsemmisítését célzó orosz-amerikai javaslatot, de figyelmeztetett: nem szabad engedni, hogy ne vonják felelősségre bűneikért Bassár el-Aszad kormányát.

"A polgárháború nem a mérgesgáz-támadással kezdődött, és nem is azzal fog véget érni, hogy megsemmisítik a vegyi fegyvereket" – mondta.

Abdalláh király arra szólította fel a világ országait, hogy segítsenek felgyorsítani az átmenetet Szíriában, valamint nyújtsanak több támogatást a polgárháború menekültjeinek.

"A világnak feladata és egyben érdeke is, hogy segítséget nyújtson, mégpedig sürgősen, mivel a kockázat egyre nagyobb" – utalt a Jordániába özönlő szíriai menekültáradatra.

Francois Hollande francia elnök kényszerítő erejű, erő alkalmazását kilátásba helyező határozat elfogadását kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsától a szíriai kormány ellen a New York-i ENSZ Közgyűlésen tartott beszédében.

A határozatot az ENSZ Alapokmány VII. fejezete értelmében kellene elfogadni, így lehetővé téve a szíriai kormány elleni esetleges katonai beavatkozást, ha az nem teljesíti kötelezettségeit – tette hozzá Hollande.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!